Wykonanie

Pierwszym przepisem jaki zamieszczę na blogu będzie przepis na Krem Brulee . Deser ten wywodzi się z kuchni francuskiej. Jest to krem
waniliowy z warstwą przypieczonego
cukru - jest przepyszny, ale bardzo kaloryczny!Składniki (na 4 porcje):6
żółtek600 ml
śmietany 36 %
laska waniliiskórka z połowy
pomarańczyok 4 łyżki stołowe
cukru +
cukier do posypaniaGotujemy
śmietanę razem z
laską wanilii i startą na małych oczkach skórką z
pomarańczy. Czekamy aż
śmietana zacznie wrzeć i ściągamy z ognia. Wyjmujemy
wanilię, rozcinamy i zeskrobujemy miąższ, który dodajemy do
śmietany. W misce ucieramy
żółtka z
cukrem. Gdy
śmietana będzie letnia dodajemy
jajka i dokładnie mieszamy. Przygotowaną masę stawiamy na małym ogniu i gotujemy stale mieszając trzepaczką kuchenną. Krem należy zdjąć z gazu kiedy zgęstnieje ( powinny zacząć pojawiać się "bąbelki").Gotowy krem przelewamy do kokilek i odstawiamy do wystygnięcia.Po tym czasie posypujemy go warstwą
cukru i przypiekamy aż do uzyskania karmelowej barwy.Krem Brulee można zapiec za 2 sposoby:pierwszy: przy użyciu specjalnego palnika, który błyskawicznie karmelizuje
cukier.drugi: wstawiamy krem do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika (z funkcją grillowania) w foremce wypełnionej
lodem lub też zimną
wodą. Czekamy aż
cukier się rozpuści i nabierze odpowiedniego koloru (jak na zdjęciach).Smacznego!