ßßß Cookit - przepis na Pierwszy post. Creme Brulee.

Pierwszy post. Creme Brulee.

nazwa

Wykonanie

Pierwszym przepisem jaki zamieszczę na blogu będzie przepis na Krem Brulee . Deser ten wywodzi się z kuchni francuskiej. Jest to krem waniliowy z warstwą przypieczonego cukru - jest przepyszny, ale bardzo kaloryczny!
Składniki (na 4 porcje):
6 żółtek
600 ml śmietany 36 %
laska wanilii
skórka z połowy pomarańczy
ok 4 łyżki stołowe cukru + cukier do posypania
Gotujemy śmietanę razem z laską wanilii i startą na małych oczkach skórką z pomarańczy. Czekamy aż śmietana zacznie wrzeć i ściągamy z ognia. Wyjmujemy wanilię, rozcinamy i zeskrobujemy miąższ, który dodajemy do śmietany. W misce ucieramy żółtka z cukrem. Gdy śmietana będzie letnia dodajemy jajka i dokładnie mieszamy. Przygotowaną masę stawiamy na małym ogniu i gotujemy stale mieszając trzepaczką kuchenną. Krem należy zdjąć z gazu kiedy zgęstnieje ( powinny zacząć pojawiać się "bąbelki").
Gotowy krem przelewamy do kokilek i odstawiamy do wystygnięcia.
Po tym czasie posypujemy go warstwą cukru i przypiekamy aż do uzyskania karmelowej barwy.
Krem Brulee można zapiec za 2 sposoby:
pierwszy: przy użyciu specjalnego palnika, który błyskawicznie karmelizuje cukier.
drugi: wstawiamy krem do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika (z funkcją grillowania) w foremce wypełnionej lodem lub też zimną wodą. Czekamy aż cukier się rozpuści i nabierze odpowiedniego koloru (jak na zdjęciach).
Smacznego!
Źródło:http://smakowidlo.blogspot.com/2011/03/pierwszy-post-creme-brulee.html