Wykonanie
Doczekałam się palnika i teraz szaleje. W
sumie nie wiem kto bardziej ja czy mój mąż piroman:)Na pierwszy ogień poszedł klasyczny deser creme brulee. Wyszedł idealny, kremowy z nutą
wanilii i skórki
pomarańczy z pyszną cienką skórką skarmelizowanego
brązowego cukru. PYCHA! To kolejne idealne rozwiązanie na wykorzystanie
żółtek po
bezie .

Składniki:2
żółtka30 g
cukru200 ml
śmietanki 36%skórka starta z
pomarańczy1
laska wanilii, przepołowiona wzdłuż
brązowy cukier do posypaniaPrzygotowanie:1.
Żółtka utrzeć z
cukrem na puszystą masę ok 6-7 min2. W rondelku zagotować
śmietankę z przekrojoną na pół
laską wanilii i skórką z
pomarańczy.3. Gdy
śmietana się zagotuje odstawić ją na kilka minut i wyjąć
laskę wanilii4. Do masy z
żółtek powoli wlewać
śmietanę, należy to robić bardzo wolno aby
żółtka się nie zwarzyły jednocześnie delikatnie mieszać aby nie tworzyły się pęcherzyki powietrza.5. Przed wlaniem do żaroodpornych naczyń należy miskę z masą uderzyć o blat aby pozbyć się z niej powietrza.6. Nastawić piekarnik na temperaturę 120C i piec creme brulee ok 60 min - może to być nieco dłużej jeżeli użyjemy głębszych ramekinów - ważne jest aby masa była ścięta.7. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.8. Przed podaniem usunąć delikatnie wilgoć za pomocą ręcznika papierowego, posypać
brązowym cukrem i palnikiem go skarmelizować.Jeżeli nie masz palnika możesz wsadzić na kilka minut do piekarnika z funkcją grill na temp 180 C



Smacznego:)