ßßß
500 ml śmietanki 36%6 żółtek1/3 szklanki cukrulaska wanilii6 łyżek łyżek brązowego cukruPrzygotowanie:W rondlu na małym ogniu doprowadzamy do zagotowania śmietankę z cukrem i wyłuskanymi ziarenkami wanilii. Kiedy śmietanka zaczyna się gotować zdejmujemy rondel z ognia, lekko studzimy.Żółtka ubijamy, do żółtek dodajemy do łyżce śmietankę. Mieszamy, delikatnie i nie za długo aby nie napowietrzać masy.Masę nalewamy ( ja to robię przez sitko) do 6 foremek.Foremki wstawiamy do naczynia żaroodpornego. Do naczynia wlewamy wodę na 1/2 wysokości foremek.Tak przygotowany krem zapiekamy w piekarniku przez około 40-45 minut.Creme brule po upieczeniu studzimy, następnie wkładamy do lodówki na około 4 godziny, najlepiej jednak zostawić go w lodówce na całą noc.Przed podaniem każdą foremkę posypać brązowym cukrem i skarmelizować.Smacznego :)