ßßß Cookit - przepis na Przekładane drożdżowe ciasto kokosowe

Przekładane drożdżowe ciasto kokosowe

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 12
(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
czekolada gorzka 300 gramów
śmietana kremowa 500 gramów
masło 80 gramów
mąka 250 gramów
cukier 80 gramów
sól 1 szczypta
żółtka 1 sztuk
mleko 0,5 szklanek
drożdże 21 gramów
wiórki kokosowe 3 łyżek stołowych
likier kokosowy 4 łyżek stołowych
cukier puder według uznania
czekoladki kakaowe według uznania
czekoladki kokosowe według uznania
mięta według uznania
Wykonanie:
W podgrzanej czekoladzie rozpuścić połamaną czekoladę i wstawić na 2 godziny do lodówki.
Rozpuścić 40g masła, wymieszać z przesianą mąką, 40g cukru oraz sola. Dodać żółtko oraz drożdże rozpuszczone w lekko podgrzanym mleku. Całość zagnieść na gładkie ciasto, przykryć i odstawić na 40 minut w ciepłe miejsce.
Ponownie zagniecione ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie i przełożyć do natłuszczonej, obsypanej mąką średniej wielkości tortownicy. Przykryć i odstawić na 20 minut. Zrobić w cieście zagłębienia i włożyć w nie 40g startego na wiórki masła. Posypać wiórkami kokosowymi oraz 40g cukru.
Piec ok. 20 minut w 200 stopniach, ostudzić. Zimne ciasto przeciąć wzdłuż na pół.
Mikserem ubić masę czekoladowa. Spodnią część ciasta skropić likierem i wyłożyć masę czekoladową. Przykryć drugą częścią i wstawić na 15 minut do lodówki. Udekorować czekoladkami oraz listkami mięty i posypać cukrem pudrem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12881/Przekladane-drozdzowe-ciasto-kokosowe