ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegoczekolada gorzka 300 gramówśmietana kremowa 500 gramówmasło 80 gramówmąka 250 gramówcukier 80 gramówsól 1 szczyptażółtka 1 sztukmleko 0,5 szklanekdrożdże 21 gramówwiórki kokosowe 3 łyżek stołowychlikier kokosowy 4 łyżek stołowychcukier puder według uznaniaczekoladki kakaowe według uznaniaczekoladki kokosowe według uznaniamięta według uznaniaWykonanie:W podgrzanej czekoladzie rozpuścić połamaną czekoladę i wstawić na 2 godziny do lodówki.Rozpuścić 40g masła, wymieszać z przesianą mąką, 40g cukru oraz sola. Dodać żółtko oraz drożdże rozpuszczone w lekko podgrzanym mleku. Całość zagnieść na gładkie ciasto, przykryć i odstawić na 40 minut w ciepłe miejsce.Ponownie zagniecione ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie i przełożyć do natłuszczonej, obsypanej mąką średniej wielkości tortownicy. Przykryć i odstawić na 20 minut. Zrobić w cieście zagłębienia i włożyć w nie 40g startego na wiórki masła. Posypać wiórkami kokosowymi oraz 40g cukru.Piec ok. 20 minut w 200 stopniach, ostudzić. Zimne ciasto przeciąć wzdłuż na pół.Mikserem ubić masę czekoladowa. Spodnią część ciasta skropić likierem i wyłożyć masę czekoladową. Przykryć drugą częścią i wstawić na 15 minut do lodówki. Udekorować czekoladkami oraz listkami mięty i posypać cukrem pudrem.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: