Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
czekolada gorzka 300 gramów
śmietana kremowa 500 gramów
masło 80 gramów
mąka 250 gramów
cukier 80 gramów
sól 1 szczypta
żółtka 1 sztuk
mleko 0,5 szklanek
drożdże 21 gramów
wiórki kokosowe 3 łyżek stołowych
likier kokosowy 4 łyżek stołowych
cukier puder według uznania
czekoladki kakaowe według uznania
czekoladki kokosowe według uznania
mięta według uznaniaWykonanie:W podgrzanej
czekoladzie rozpuścić połamaną
czekoladę i wstawić na 2 godziny do lodówki.Rozpuścić 40g
masła, wymieszać z przesianą
mąką, 40g
cukru oraz
sola. Dodać
żółtko oraz
drożdże rozpuszczone w lekko podgrzanym
mleku. Całość zagnieść na gładkie ciasto, przykryć i odstawić na 40 minut w ciepłe miejsce.Ponownie zagniecione ciasto rozwałkować na posypanym
mąką blacie i przełożyć do natłuszczonej, obsypanej
mąką średniej wielkości tortownicy. Przykryć i odstawić na 20 minut. Zrobić w cieście zagłębienia i włożyć w nie 40g startego na wiórki
masła. Posypać wiórkami kokosowymi oraz 40g
cukru.Piec ok. 20 minut w 200 stopniach, ostudzić. Zimne ciasto przeciąć wzdłuż na pół.Mikserem ubić masę czekoladowa. Spodnią część ciasta skropić
likierem i wyłożyć masę
czekoladową. Przykryć drugą częścią i wstawić na 15 minut do lodówki. Udekorować
czekoladkami oraz listkami
mięty i posypać
cukrem pudrem.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: