Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 14(z pieczeniem / smażeniem): 110 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
cytryna 2 sztuk
śmietana kremowa 75 gramów
sok jabłkowy 0,5 litrów
winiak jabłkowy 100 mililitrówlaska
cynamonu 1 sztukmarcepan 125 gramów
konfitura morelowa 100 gramów
masło 125 gramów
jabłka 10 sztuk
cukier 250 gramów
cukier 1 łyżek stołowych
cukier waniliowy 2 łyżek deserowych
jajka 3 sztuk
mąka 150 gramów
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowych
cukier puder 1 łyżek stołowychWykonanie:Z jednej sparzonej
cytryny cienko obrać skórkę, a z drugiej zetrzeć na tarce. Wycisnąć sok z obu
owoców. Zagotować 500 ml
wody z sokiem jabłkowym,
winiakiem, 125g
cukru,
cynamonem,
sokiem cytrynowym i obraną
skórką z cytryny.Z obranych
jabłek usunąć gniazda nasienne, a
jabłka umieścić w
soku jabłkowo-
cytrynowym. Dusić ok. 10 minut. Wyjęte
jabłka napełnić marcepanem utartym z
konfiturą.Miękkie
masło utrzeć ze 125g
cukru,
cukrem waniliowym oraz startą
skórką z cytryny. Dodać
jajka na przemian z
mąką wymieszaną z proszkiem. Na końcu wymieszać z kremówką. Przełożyć ciasto do wyścielonej papierem do pieczenia, średniej wielkości tortownicy i ułożyć
jabłka. Piec 60 minut w 180 stopniach.Gotowe ciasto oprószyć
cukrem pudrem oraz kryształem. Można podawać z
bitą śmietaną posypaną
cynamonem.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: