ßßß Cookit - przepis na Wykwintne ciasto z marcepanowym jabłuszkiem

Wykwintne ciasto z marcepanowym jabłuszkiem

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 14
(z pieczeniem / smażeniem): 110 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
cytryna 2 sztuk
śmietana kremowa 75 gramów
sok jabłkowy 0,5 litrów
winiak jabłkowy 100 mililitrów
laska cynamonu 1 sztuk
marcepan 125 gramów
konfitura morelowa 100 gramów
masło 125 gramów
jabłka 10 sztuk
cukier 250 gramów
cukier 1 łyżek stołowych
cukier waniliowy 2 łyżek deserowych
jajka 3 sztuk
mąka 150 gramów
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowych
cukier puder 1 łyżek stołowych
Wykonanie:
Z jednej sparzonej cytryny cienko obrać skórkę, a z drugiej zetrzeć na tarce. Wycisnąć sok z obu owoców. Zagotować 500 ml wody z sokiem jabłkowym, winiakiem, 125g cukru, cynamonem, sokiem cytrynowym i obraną skórką z cytryny.
Z obranych jabłek usunąć gniazda nasienne, a jabłka umieścić w soku jabłkowo-cytrynowym. Dusić ok. 10 minut. Wyjęte jabłka napełnić marcepanem utartym z konfiturą.
Miękkie masło utrzeć ze 125g cukru, cukrem waniliowym oraz startą skórką z cytryny. Dodać jajka na przemian z mąką wymieszaną z proszkiem. Na końcu wymieszać z kremówką. Przełożyć ciasto do wyścielonej papierem do pieczenia, średniej wielkości tortownicy i ułożyć jabłka. Piec 60 minut w 180 stopniach.
Gotowe ciasto oprószyć cukrem pudrem oraz kryształem. Można podawać z bitą śmietaną posypaną cynamonem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12844/Wykwintne-ciasto-z-marcepanowym-jabluszkiem