ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 14(z pieczeniem / smażeniem): 110 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegocytryna 2 sztukśmietana kremowa 75 gramówsok jabłkowy 0,5 litrówwiniak jabłkowy 100 mililitrówlaska cynamonu 1 sztukmarcepan 125 gramówkonfitura morelowa 100 gramówmasło 125 gramówjabłka 10 sztukcukier 250 gramówcukier 1 łyżek stołowychcukier waniliowy 2 łyżek deserowychjajka 3 sztukmąka 150 gramówproszek do pieczenia 2 łyżek deserowychcukier puder 1 łyżek stołowychWykonanie:Z jednej sparzonej cytryny cienko obrać skórkę, a z drugiej zetrzeć na tarce. Wycisnąć sok z obu owoców. Zagotować 500 ml wody z sokiem jabłkowym, winiakiem, 125g cukru, cynamonem, sokiem cytrynowym i obraną skórką z cytryny.Z obranych jabłek usunąć gniazda nasienne, a jabłka umieścić w soku jabłkowo-cytrynowym. Dusić ok. 10 minut. Wyjęte jabłka napełnić marcepanem utartym z konfiturą.Miękkie masło utrzeć ze 125g cukru, cukrem waniliowym oraz startą skórką z cytryny. Dodać jajka na przemian z mąką wymieszaną z proszkiem. Na końcu wymieszać z kremówką. Przełożyć ciasto do wyścielonej papierem do pieczenia, średniej wielkości tortownicy i ułożyć jabłka. Piec 60 minut w 180 stopniach.Gotowe ciasto oprószyć cukrem pudrem oraz kryształem. Można podawać z bitą śmietaną posypaną cynamonem.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: