« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 15(z pieczeniem / smażeniem): 70 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomarchewka 450 gramówjajka 8 sztuksok z cytryny 3 łyżek stołowychmasło 250 gramówcukier 100 gramówcukier waniliowy 1 sztuksól 1 szczyptaproszek do pieczenia 2 łyżek deserowychmigdały mielone 200 gramówpłatki migdałowe 100 gramówczekolada gorzka 250 gramówTłuszcz kokosowy 20 gramówkakao według uznaniacukier puder według uznaniamąka 300 gramówWykonanie:Oczyszczoną marchewkę zetrzeć na tarce o małych oczkach i skropić sokiem z cytryny.Miękkie masło utrzeć z jajkami, solą, cukrem oraz cukrem waniliowym. Przesiana mąkę wymieszać z proszkiem oraz migdałami i stopniowo dodawać do masy. Wrzucić marchewkę oraz płatki migdałowe i wymieszać. Przełożyć ciasto do formy posmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Piec 30 minut w 180 stopniach.Połamaną czekoladę razem z tłuszczem kokosowym rozpuścić w kąpieli wodnej i posmarować ciasto. Pozostawić do zastygnięcia. Za pomocą szablonów w kształcie jajek uformować na wierzchu ciasta dekoracje z kakao i cukru pudru.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: