Wykonanie
Witam Wszystkich KochaniNadszedł i ten przez tak wielu wyczekiwany dzień Wigilii, a zapach przygotowywanych potraw ogarnia wnętrza naszych domów. Dzisiaj zrobimy sernik z
płatkami migdałów, bo jest to jedno z tych ciast, które bardzo kojarzą mi się z tym magicznym czasem.Potrzebować będziemy:
Składniki na ciasto o wymiarach formy 24cm x 40cmCiasto:250g
mąki100g
cukru200g
masła2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki
kakaojajkoMasa:1kg
twarogu5
jajek350g
cukrucukier waniliowygarść
płatków migdałówPolewa:1,5 tabliczki
gorzkiej czekolady1/4 kostki
masłaDo miski dodajemy
mąkę,
jajko,
proszek do pieczenia,
cukier i
masło i ucieramy na jednolitą masę. Następnie umieszczamy w formie i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15 minut. W tym czasie przygotowujemy masę z
twarogu, do miski dodajemy
twaróg,
cukier,2
jajka i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy 3
żółtkapo czym ponownie mieszamy.
Natomiast
białko ubijamy wraz z
cukrem waniliowym i dodajemydo masy. Po uzyskaniu jednolitej masy dodajemy jeszcze
płatki migdałów. Masę wlewamy na upieczony spód i wkładamy ponowniedo piekarnika na około 40 minut.
Przygotowujemy polewę i rozprowadzamy na wierzchu sernika,następnie posypujemy
płatkami migdałów i
kokosem.
Chciałbym Wam życzyć przede wszystkim spokojnych i radosnych Świąt Bożego Narodzenia spędzonych w gronie
bliskich.