Dziś kolejna odsłona brownie, z dodatkiem masła orzechowego. W oryginalnym przepisie uwzględniono dodatek proszku do pieczenia, ale moim zdaniem nie jest to konieczne, bez niego ciasto będzie bardziej kleiste, esencjonalne, wilgotne, takie jak powinno być brownie. Oczywiście, maso orzechowe było domowej roboty.Składniki na blaszkę 18 x 29 cm:150 g gorzkiej czekolady250 g cukru180 g masła140 g mąkiczubata łyżka kakao4 jajkaszczypta proszku do pieczenia (opcjonalnie)łyżeczka cukru waniliowego3-4 łyżki masła orzechowegoCzekoladę roztopić z masłem w kąpieli wodnej. Pozostałe składniki poza masłem orzechowym umieścić w misce, dodać czekoladę z masłem i dobrze wymieszać. Foremkę natłuścić masłem, wylać ciasto i wyrównać łopatką. Na wierzch ciasta wyłożyć masło orzechowe i czubkiem noża wmieszać je lekko w ciasto żeby powstały dekoracyjne esy floresy. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni ok. 35 minut.