ßßß Cookit - przepis na PEŁNOZIARNISTA BABKA BROWNIE

PEŁNOZIARNISTA BABKA BROWNIE

nazwa

Wykonanie

Znowu na słodko ;) Ale robiłam małe przymiarki do świąt :) Bo przecież wielkanocna babka nie zawsze musi być jasna lub marmurkowa. Może być ciemna i czekoladowa. I to poczwórnie czekoladowa (biorąc pod uwagę czekoladę, budyń czekoladowy, kakao i czekoladową polewę) :D A do tego miękka, wilgotna i zapychająca ;) Dokładnie w takie ciasto chciałam się wgryźć od dawna. Pycha!
składniki:
- 100g gorzkiej czekolady
- 200g miękkiego masła lub margaryny
- 70g cukru
- 70g cukru trzcinowego
- 1 op cukru waniliowego
- 4 jajka
- 200g mąki pełnoziarnistej
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 70g kakao do picia (słodkiego)
- 200g budyniu czekoladowego (ugotowanego)
+ 100g mlecznej czekolady
+ 1 łyżka masła
+ płatki migdałowe do posypania
Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Masło utrzeć z cukrami, po czym dodawać osobno jajka. Po każdym miksować 0,5 minuty.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy maślano-jajecznej, wsypać otręby, które zostały na sitku. Połączyć wszystko z kakao, gotowym budyniem i rozpuszczoną czekoladą.
Piekarnik rozgrzać do 180°C, formę do babki wysmarować tłuszczem i obsypać mąką. Przełożyć ciasto i piec 1h, następnie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić ciasto w środku jeszcze na kilka minut.
Wystudzoną babkę wyjąć z formy na talerz lub paterę. Mleczną czekoladę rozpuścić z masłem, polać ciasto i posypać migdałami. Odstawić do zastygnięcia polewy.
źródło: blog Cukrowej Wróżki
Źródło:http://redandpale.blox.pl/2012/03/Pelnoziarnista-babka-brownie.html