ßßß Cookit - przepis na Ciasteczka kawowe z migdałami

Ciasteczka kawowe z migdałami

nazwa

Wykonanie

Cóż, ciasteczka to ciasteczka. Nic wielkiego, ale te są najlepsze. Może z powodu mojego upodobania do czekolady i kakao wydają mi się takie boskie? Wieki ich nie jadłam, bo zawsze były pieczone na specjalną okazję. Dziś taka okazja nadeszła i piekarnik został uruchomiony. Właściwie wolę ciastka od ciast, bo często wystarcza mi jedno małe ciasteczko i można je znacznie dłużej przechowywać . Oczywiście łatwiej się nimi też podzieli ć.
Karob najczęściej można kupić w postaci proszku o wyglądzie kakao. Jest delikatniejszy w smaku i mniej tłusty niż kakao, dodatkowo stanowiąc dobre źródło potasu, magnezu i błonnika. Uczuleni na kakao mogą całkowicie zastąpić proszek kakaowy karobem. Na rynku są dostępne czekolady, które powstały na bazie karobu a nie kakaowego ziarna i alergicy także mogą zjeść swoją "czekoladę".
Składniki(na 30-32 ciasteczka)
300 g mąki orkiszowej razowej
100 g cukru trzcinowego
150 g czekolady gorzkiej czekolady min. 70 % kakao
100 g płatków migdałowych
200 g masła
2 jaja
2 łyżki kawy mielonej
1 łyżka karobu w proszku
2 łyżki kakao
2 płaskie łyżki (jak do zupy) proszku do pieczenia na kamieniu winnym
Przygotowanie
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem, kawą, kakao i karobem. Czekoladę skroić (ja strugam tabliczkę dookoła) ostrym nożem tak, żeby powstały wiórki lub małe, nierówne kosteczki. Do wymieszanych wcześniej składników dodać płatki migdałowe, wsypać rozdrobnioną czekoladę, wbić jaja i dodać pokrojone na kawałki schłodzone masło. Wyrobić ciasto dokładnie, aby nie było w nim widać grudek masła i składniki stworzyły w miarę jednolitą całość. Uformować około 30-32 kulek i lekko je spłaszczyć. Ułożyć na tacy lub 2 talerzach i schłodzić je około 0,5 godziny w lodówce. Po tym czasie wstawić je na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 ° C.
Źródło:http://www.alezakwas.pl/2015/08/ciasteczka-kawowe-z-migdaami.html