ßßß Cookit - przepis na Sernik kakaowy

Sernik kakaowy

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 20
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 1 szklanek
cukier 0,5 szklanek
masło 0,5 kostek
jajka 2 sztuk
migdały mielone 100 gramów
cukier waniliowy 1 sztuk
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
ser mielony 500 gramów
masło 0,75 kostek
ser ricotta 250 gramów
cukier 1 szklanek
budyń migdałowy 0,5 sztuk
jajka 4 sztuk
kakao 1 łyżek stołowych
migdały karmelizowane 2 łyżek stołowych
cukier puder 1 łyżek stołowych
Wykonanie:
Ciasto: do przesianej mąki dodać pół kostki masła, pół szklanki cukru, cukier waniliowy, proszek do pieczenia oraz mielone migdały i posiekać nożem. Dodać 2 jajka i szybko zagnieść ciasto. Ciastem wylepić dno tortownicy z wkładem do babki, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Wstawić do lodówki na 60 minut.
Masa serowa: oba rodzaje sera utrzeć ze szklanka cukru. Dodać roztrzepane 4 jajka, roztopione, przestudzone 0,75 kostki masła oraz proszek budyniowy i dobrze wymieszać. Połowę masy serowej wyłożyć na ciasto. Pozostałą masę wymieszać z kakao i wyłożyć na jasna część. Łyżką przeciągnąć przez obie warstwy masy, aby uzyskać efekt marmurka.
Piec 60 minut w 176 stopniach. Dużym talerzem przykryć tortownice i odwrócić do góry dnem, by wyjąć ciasto. Udekorować je migdałami i posypać cukrem pudrem.
Uwagi:
Do masy serowej można dodać 2 łyżki brandy, wtedy ciasto będzie bardziej aromatyczne.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Potrawy z serem
Wielkanoc
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12205/Sernik-kakaowy