Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 20(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 1 szklanek
cukier 0,5 szklanek
masło 0,5 kostek
jajka 2 sztuk
migdały mielone 100 gramów
cukier waniliowy 1 sztuk
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
ser mielony 500 gramów
masło 0,75 kostek
ser ricotta 250 gramów
cukier 1 szklanek
budyń migdałowy 0,5 sztuk
jajka 4 sztuk
kakao 1 łyżek stołowych
migdały karmelizowane 2 łyżek stołowych
cukier puder 1 łyżek stołowychWykonanie:Ciasto: do przesianej
mąki dodać pół kostki
masła, pół szklanki
cukru,
cukier waniliowy,
proszek do pieczenia oraz mielone
migdały i posiekać nożem. Dodać 2
jajka i szybko zagnieść ciasto.
Ciastem wylepić dno tortownicy z wkładem do babki, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej
bułką tartą. Wstawić do lodówki na 60 minut.Masa serowa: oba rodzaje
sera utrzeć ze szklanka
cukru. Dodać roztrzepane 4
jajka, roztopione, przestudzone 0,75 kostki
masła oraz proszek budyniowy i dobrze wymieszać. Połowę masy serowej wyłożyć na ciasto. Pozostałą masę wymieszać z
kakao i wyłożyć na jasna część. Łyżką przeciągnąć przez obie warstwy masy, aby uzyskać efekt marmurka.Piec 60 minut w 176 stopniach. Dużym talerzem przykryć tortownice i odwrócić do góry dnem, by wyjąć ciasto. Udekorować je
migdałami i posypać
cukrem pudrem.Uwagi:Do masy serowej można dodać 2 łyżki
brandy, wtedy ciasto będzie bardziej aromatyczne.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaPotrawy z
seremWielkanocDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: