ßßß Cookit - przepis na Rolada serowa z kremem czekoladowo-orzechowym

Rolada serowa z kremem czekoladowo-orzechowym

nazwa

Wykonanie

Kiedy mamy ochotę na coś słodkiego często sięgamy po składniki, które nawiną nam się pod rękę i natychmiast jakiś pomysł wpada do głowy. Wyciągamy stare notatki i kombinujemy, co by można było z tego zrobić, oczywiście przy niewielkim nakładzie pracy.
Tak też było z moją dzisiejszą roladką, choć składniki może nie do końca przypadkowe.
Chciałam zrobić coś z dodatkiem kremu"Nutella", która dzisiaj ma swoje święto.
Ciasto łatwe i szybkie do wykonania. Po prostu coś na zachciankę.....
fot. z netu
A kremik jest pyszny, słodziutki, pełen, pełen ....kalorii i niezastąpiony w awaryjnych sytuacjach.
A kto chce może go przygotować osobiście. Ja zadowolę się od czasu do czasu gotowym.
Składniki:
ciasto:
250 g mąki
60 g cukru pudru
70 g serka ricotta
2 jajka
50 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
nadzienie :
nutella orzechowa
migdały
płatki migdałowe na wierzch ciasta
Przygotowanie:
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
Dodać miękkie masło, cukier, jajka, ricottę i szybko wyrobić gładkie ciasto.
Rozwałkować na grubość kilku milimetrów.
Ciasto posmarować cienką warstwą kremu orzechowego, posypać obficie posiekanymi migdałami i zwinąć w roladę.
Podłużną blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i włożyć do niej zrolowane ciasto.
Wierzch posmarować białkiem i posypać płatkami migdałowymi.
Piec ok.35-40 min.w temperaturze 180 st.
Po upieczeniu można dodatkowo posypać roladkę cukrem pudrem.
Moja była wystarczająco słodka, a więc zrezygnowałam.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2012/02/rolada-serowa-z-kremem-czekoladowo.html