Wykonanie
Kiedy mamy ochotę na coś słodkiego często sięgamy po składniki, które nawiną nam się pod rękę i natychmiast jakiś pomysł wpada do głowy. Wyciągamy stare notatki i kombinujemy, co by można było z tego zrobić, oczywiście przy niewielkim nakładzie pracy.Tak też było z moją dzisiejszą roladką, choć składniki może nie do końca przypadkowe.Chciałam zrobić coś z dodatkiem kremu"Nutella", która dzisiaj ma swoje święto.Ciasto łatwe i szybkie do wykonania. Po prostu coś na zachciankę.....fot. z netuA kremik jest pyszny, słodziutki, pełen, pełen ....kalorii i niezastąpiony w awaryjnych sytuacjach.A kto chce może go przygotować osobiście. Ja zadowolę się od czasu do czasu gotowym.
Składniki:ciasto:250 g
mąki60 g
cukru pudru70 g
serka ricotta2
jajka50 g
masła1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
cukru waniliowegonadzienie :
nutella orzechowa
migdałypłatki migdałowe na wierzch ciastaPrzygotowanie:
Mąkę przesiać z
proszkiem do pieczenia.Dodać miękkie
masło,
cukier,
jajka,
ricottę i szybko wyrobić gładkie ciasto.Rozwałkować na grubość kilku milimetrów.Ciasto posmarować cienką warstwą kremu
orzechowego, posypać obficie posiekanymi
migdałami i zwinąć w roladę.Podłużną blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i włożyć do niej zrolowane ciasto.Wierzch posmarować
białkiem i posypać
płatkami migdałowymi.Piec ok.35-40 min.w temperaturze 180 st.Po upieczeniu można dodatkowo posypać roladkę
cukrem pudrem.Moja była wystarczająco słodka, a więc zrezygnowałam.