ßßß Cookit - przepis na Pleśniak

Pleśniak

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam ciasta z jabłkami..a to na dodatek jest z płatkami migdałowymi..pycha..
3 szkl. mąki
5 jajek
1 i 1/2 szkl. cukru pudru
cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kostka masła (20 dag)
jabłka/2 słoiki dżemu z jabłek
płatki migdałowe
Z mąki, żółtek, masła ,cukru waniliowego, 1/2 szklanki cukru pudru i proszku do pieczenia zagnieść ciasto. Podzielić je na 3 części. .Dwie części ciasta schłodzić, a trzecią rozwałkować na blachę ,następnie wyłożyć na nie dżem, posypać płatkami migdałowymi.Na to zetrzeć na tarce schłodzoną drugą część ciasta.Ubić pianę z białek, dodać szklankę cukru pudru, zmiksować i rozłożyć na cieście i przykryć trzecią częścią ciasta startego na tarce.Piec około 45 minut w 180 stopniach.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2012/11/1027-plesniak.html