Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
szynka wieprzowa surowa 1 kilogramów
czosnek 2 ząbki
włoszczyzna 1 porcja
olej 2 łyżek stołowych
wino białe 100 mililitrów
bulion warzywny 500 mililitrów
marchewka (mała)8 sztuk
cebula (mała)8 sztuk
groszek mrożony w strąkach 100 gramów
groszek mrożony łuskany 100 gramów
masło 2 łyżek stołowych
skórka z cytryny - otarta 1 sztuk
bulion drobiowy 50 mililitrów
pieprz biały według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Umyte, osuszone
mięso oprószyć
pieprzem i natrzeć roztartym
czosnkiem. Rozgrzać
olej w brytfannie i podsmażyć
mięso. Dodać oczyszczoną
włoszczyznę i chwilę smażyć. Zalać
winem oraz
bulionem warzywnym i zagotować. Włożyć brytfannę do piekarnika i piec ok. 90 minut w 180 stopniach.Upieczone
mięso wyjąć, a sos z pieczenia odlać do garnuszka, doprawić do smaku
solą oraz
pieprzem i odstawić.Oczyścić małe
marchewki oraz
cebulki (większe pokroić). Zagotować 50 ml
bulionu drobiowego. Dodać
marchewkę,
cebulę oraz oba rodzaje
groszku,
masło i
skórkę z cytryny, Doprawić do smaku
solą oraz
pieprzem. Gotować, aż warzywa będą półtwarde. Odcedzić, a
bulion zachować (można go użyć do rozcieńczenia sosu lub zamrozić).W grube plastry pokroić upieczone
mięso, przełożyć na półmisek i obłożyć ugotowanymi warzywami. Można też podać warzywa z pieczenia. Sos z pieczenia podawać gorący w sosjerce.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaWielkanocDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: