ßßß Cookit - przepis na Szynka w winie z warzywami

Szynka w winie z warzywami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 8
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
szynka wieprzowa surowa 1 kilogramów
czosnek 2 ząbki
włoszczyzna 1 porcja
olej 2 łyżek stołowych
wino białe 100 mililitrów
bulion warzywny 500 mililitrów
marchewka (mała)8 sztuk
cebula (mała)8 sztuk
groszek mrożony w strąkach 100 gramów
groszek mrożony łuskany 100 gramów
masło 2 łyżek stołowych
skórka z cytryny - otarta 1 sztuk
bulion drobiowy 50 mililitrów
pieprz biały według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Umyte, osuszone mięso oprószyć pieprzem i natrzeć roztartym czosnkiem. Rozgrzać olej w brytfannie i podsmażyć mięso. Dodać oczyszczoną włoszczyznę i chwilę smażyć. Zalać winem oraz bulionem warzywnym i zagotować. Włożyć brytfannę do piekarnika i piec ok. 90 minut w 180 stopniach.
Upieczone mięso wyjąć, a sos z pieczenia odlać do garnuszka, doprawić do smaku solą oraz pieprzem i odstawić.
Oczyścić małe marchewki oraz cebulki (większe pokroić). Zagotować 50 ml bulionu drobiowego. Dodać marchewkę, cebulę oraz oba rodzaje groszku, masło i skórkę z cytryny, Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Gotować, aż warzywa będą półtwarde. Odcedzić, a bulion zachować (można go użyć do rozcieńczenia sosu lub zamrozić).
W grube plastry pokroić upieczone mięso, przełożyć na półmisek i obłożyć ugotowanymi warzywami. Można też podać warzywa z pieczenia. Sos z pieczenia podawać gorący w sosjerce.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Wielkanoc
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12117/Szynka-w-winie-z-warzywami