ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 10(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomasa makowa 1 puszkajajka 2 sztukspirytus 1 łyżek stołowychmąka 1,5 szklanekjajka 4 sztukmasło 250 gramówcukier 1 szklanekproszek do pieczenia 1 łyżek deserowycholejek migdałowy według uznaniacukier puder 0,75 szklaneksok z cytryny 0,5 sztukananasy kandyzowane według uznaniaWykonanie:Masa: do masy makowej wbić 2 jajka, wlać łyżkę spirytusu i dobrze wymieszać.Ciasto: miękkie masło utrzeć ze szklanką cukru, dodać mąkę przesianą, proszek do pieczenia, kilka kropli olejku i wymieszać. Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem. 2 foremki keksowe wysmarować masłem, obsypać bułka tarta i wylać ciasto. Na wierzch wzdłuż całej brytfanki łyżką kłaść masę makową. Gdy zapadnie w ciasto, naciągnąć je na masę makową po brzegach, by była przykryta. Piec ok. 60 minut w 180 stopniach.Lukier: utrzeć cukier puder z sokiem z cytryny tak, aby miał konsystencję gęstej śmietany.Zimne ciasto polać lukrem. Wierzch posypać ananasami lub skórką pomarańczową.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWielkanocDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: