Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 10(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomasa makowa 1 puszka
jajka 2 sztuk
spirytus 1 łyżek stołowych
mąka 1,5 szklanek
jajka 4 sztuk
masło 250 gramów
cukier 1 szklanek
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
olejek migdałowy według uznania
cukier puder 0,75 szklanek
sok z cytryny 0,5 sztuk
ananasy kandyzowane według uznaniaWykonanie:Masa: do masy makowej wbić 2
jajka, wlać łyżkę
spirytusu i dobrze wymieszać.Ciasto: miękkie
masło utrzeć ze szklanką
cukru, dodać
mąkę przesianą,
proszek do pieczenia, kilka kropli
olejku i wymieszać. Z
białek ubić sztywną pianę i delikatnie połączyć z
ciastem. 2 foremki keksowe wysmarować
masłem, obsypać
bułka tarta i wylać ciasto. Na wierzch wzdłuż całej brytfanki łyżką kłaść masę
makową. Gdy zapadnie w ciasto, naciągnąć je na masę
makową po brzegach, by była przykryta. Piec ok. 60 minut w 180 stopniach.
Lukier: utrzeć
cukier puder z
sokiem z cytryny tak, aby miał konsystencję gęstej
śmietany.Zimne ciasto polać lukrem. Wierzch posypać
ananasami lub
skórką pomarańczową.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWielkanocDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: