ßßß Cookit - przepis na Ciasto makowe z lukrem cytrynowym

Ciasto makowe z lukrem cytrynowym

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 10
(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
masa makowa 1 puszka
jajka 2 sztuk
spirytus 1 łyżek stołowych
mąka 1,5 szklanek
jajka 4 sztuk
masło 250 gramów
cukier 1 szklanek
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
olejek migdałowy według uznania
cukier puder 0,75 szklanek
sok z cytryny 0,5 sztuk
ananasy kandyzowane według uznania
Wykonanie:
Masa: do masy makowej wbić 2 jajka, wlać łyżkę spirytusu i dobrze wymieszać.
Ciasto: miękkie masło utrzeć ze szklanką cukru, dodać mąkę przesianą, proszek do pieczenia, kilka kropli olejku i wymieszać. Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem. 2 foremki keksowe wysmarować masłem, obsypać bułka tarta i wylać ciasto. Na wierzch wzdłuż całej brytfanki łyżką kłaść masę makową. Gdy zapadnie w ciasto, naciągnąć je na masę makową po brzegach, by była przykryta. Piec ok. 60 minut w 180 stopniach.
Lukier: utrzeć cukier puder z sokiem z cytryny tak, aby miał konsystencję gęstej śmietany.
Zimne ciasto polać lukrem. Wierzch posypać ananasami lub skórką pomarańczową.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Wielkanoc
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12114/Ciasto-makowe-z-lukrem-cytrynowym