Wykonanie
« Powrót  BigosOpis:Potrawa ta jest dobra na każdą
porę i na każdą okazję!Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 20(z pieczeniem / smażeniem): 150 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
kapusta kiszona 1.5 kilogramów
kapusta biała 1 sztuk
żeberka 0.5 kilogramówKarczek 0 . 5 kilogramów
przecier pomidorowy 1 sztuk
grzyby 10 dekagramów
kiełbasa śląska 1 kilogramów
ziele angielskie 5 sztuk
liść laurowy 5 sztuk
cebula 2 sztuk
smalec 0.25 dekagramów
margaryna 0.25 dekagramówWykonanie:Gotujemy:
kapustę kiszoną z dodatkiem
ziela angielskiego i
liścia laurowego,
mięso (karczek)dusimy na patelni pod przykryciem w 2 szklankach
wody,
vegety,
cebuli. dolewamy gdy
woda powoli zacznie wyparowywać. następnie gotujemy
żeberka - w garnku na zupę, wlewamy
wodę ok. 5 szklanek, dodajemy trochę
vegety,
marchewki,
seleru,
pietruszki. Karczek i
żeberka gotujemy ok., 1.5h - aż
mięso będzie miękkie.
Kiełbasę śląską kroimy w kosteczkę, podsmażamy na
smalcu i
margarynie. (ok 15 min.) Kroimy
białą kapustę i dodajemy do niej
grzyby. Całość wrzucamy do wielkiego garnka. Gdy karczek i
żeberka będą już miękkie wyciągamy je i kroimy w kostkę. Następnie łączymy z podsmażoną
kiełbasą śląską, mieszamy i wsypujemy do wielkiego garnka. Dodajemy
bulion który pozostał nam po ugotowaniu
żeberek jedynie odsączamy
pietruszkę,
seler i
marchewkę. Wszystko mieszamy i dodajemy ok.5 łyżek
przecieru pomidorowego. Można dorobić do smaku jeżeli będzie mało. Ciągle mieszamy i gotujemy ok 10 min. Smacznego :)Uwagi:W razie jakichkolwiek pytań proszę pisać!
Przecier pomidorowy duży słoik.Autor: czarnulka015Zobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia StaropolskaPotrawy z
GrzybówPotrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: