ßßß Cookit - przepis na Bigos

Bigos

Wykonanie

« Powrót  
Bigos
Opis:
Potrawa ta jest dobra na każdą porę i na każdą okazję!
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 20
(z pieczeniem / smażeniem): 150 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
kapusta kiszona 1.5 kilogramów
kapusta biała 1 sztuk
żeberka 0.5 kilogramów
Karczek 0 . 5 kilogramów
przecier pomidorowy 1 sztuk
grzyby 10 dekagramów
kiełbasa śląska 1 kilogramów
ziele angielskie 5 sztuk
liść laurowy 5 sztuk
cebula 2 sztuk
smalec 0.25 dekagramów
margaryna 0.25 dekagramów
Wykonanie:
Gotujemy: kapustę kiszoną z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego, mięso (karczek)dusimy na patelni pod przykryciem w 2 szklankach wody, vegety, cebuli. dolewamy gdy woda powoli zacznie wyparowywać. następnie gotujemy żeberka - w garnku na zupę, wlewamy wodę ok. 5 szklanek, dodajemy trochę vegety, marchewki, seleru,pietruszki. Karczek i żeberka gotujemy ok., 1.5h - aż mięso będzie miękkie.
Kiełbasę śląską kroimy w kosteczkę, podsmażamy na smalcu i margarynie. (ok 15 min.) Kroimy białą kapustę i dodajemy do niej grzyby. Całość wrzucamy do wielkiego garnka. Gdy karczek i żeberka będą już miękkie wyciągamy je i kroimy w kostkę. Następnie łączymy z podsmażoną kiełbasą śląską, mieszamy i wsypujemy do wielkiego garnka. Dodajemy bulion który pozostał nam po ugotowaniu żeberek jedynie odsączamy pietruszkę, seler i marchewkę. Wszystko mieszamy i dodajemy ok.5 łyżek przecieru pomidorowego. Można dorobić do smaku jeżeli będzie mało. Ciągle mieszamy i gotujemy ok 10 min. Smacznego :)
Uwagi:
W razie jakichkolwiek pytań proszę pisać!
Przecier pomidorowy duży słoik.
Autor: czarnulka015
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Staropolska
Potrawy z Grzybów
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11130/Bigos-