Wykonanie
« Powrót  Kapuśniak

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 3SkładnikLogo Ilość Czego
kapusta kiszona 300 gramów
boczek wędzony 300 gramów
cebula 1 sztuk
marchewka 1 sztuk
pietruszka 1 sztuk
kapusta biała surowa 200 gramów
grzyby suszone 5 sztuk
smalec 0,5 łyżek stołowych
mąka 1 łyżek stołowych
przecier pomidorowy 1 łyżek stołowych
pieprz 5 ziarna
liść laurowy 1 sztuk
sól według uznaniaWykonanie:Umyte
grzyby moczyć 3h. Oczyszczoną
marchewkę,
pietruszkę i wędzonkę pokrojoną zalać 6,5 szklankami
wody, dodać
listek laurowy, ziarno
pieprzu czarnego oraz
grzyby wraz z
wodą i gotować 45 minut. Obie
kapusty posiekać i przełożyć do rondla, zalać szklanką
wody i dusić. Oczyszczoną, posiekaną
cebulę podsmażyć na
smalcu, oprószyć
mąką, wymieszać z przecierem i dodać do
kapusty, mieszając, chwilę dusić.
Kapustę przełożyć do garnka z ugotowanymi warzywami, mieszając zagotować i doprawić
solą oraz
pieprzem.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
GrzybówPotrawy z
MięsaZupyDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: