ßßß Cookit - przepis na Kapuśniak

Kapuśniak

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Kapuśniak
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 3
Składnik
Logo Ilość Czego
kapusta kiszona 300 gramów
boczek wędzony 300 gramów
cebula 1 sztuk
marchewka 1 sztuk
pietruszka 1 sztuk
kapusta biała surowa 200 gramów
grzyby suszone 5 sztuk
smalec 0,5 łyżek stołowych
mąka 1 łyżek stołowych
przecier pomidorowy 1 łyżek stołowych
pieprz 5 ziarna
liść laurowy 1 sztuk
sól według uznania
Wykonanie:
Umyte grzyby moczyć 3h. Oczyszczoną marchewkę, pietruszkę i wędzonkę pokrojoną zalać 6,5 szklankami wody, dodać listek laurowy, ziarno pieprzu czarnego oraz grzyby wraz z wodą i gotować 45 minut. Obie kapusty posiekać i przełożyć do rondla, zalać szklanką wody i dusić. Oczyszczoną, posiekaną cebulę podsmażyć na smalcu, oprószyć mąką, wymieszać z przecierem i dodać do kapusty, mieszając, chwilę dusić. Kapustę przełożyć do garnka z ugotowanymi warzywami, mieszając zagotować i doprawić solą oraz pieprzem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Grzybów
Potrawy z Mięsa
Zupy
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/8360/Kapusniak