ßßß Cookit - przepis na Łazanki z kiełbasą

Łazanki z kiełbasą

nazwa

Wykonanie

Kiedy poznałam mojego przyszłego męża, zaczęłam zauważać, że różne rodziny mają różne sposoby na gotowanie tych samych potraw. Mój teść robi łazanki nie z kiełbasą, a z mięsem mielonym. Też są dobre, aczkolwiek mają zupełnie inny smak. Dzisiaj więc prezentuję przepis mojej mamy - łazanki według naszego, starego, domowego sposobu.
Na dużą porcję - innych nie robię :)
30-50 dag kiszonej kapusty
opakowanie makaronu łazankowego, kwadratowego
ok. 20 dag śląskiej kiełbasy
1 spora cebula
smalec: 2-3 łyżk
ziele angielskie, liść laurowy, majeranek i pieprz
Kiszoną kapustę lekko odcisnąć, przełożyć na deseczkę do krojenia, posiekać, włożyć do garnka, zalać wodą, dodać ziele angielskie, liść laurowy, trochę majeranku i pieprz. Gotować pod przykryciem ok. pół godziny (aż kapusta będzie miękka). Po tym czasie odlać całą wodę.
W osobnym garnku ugotować makaron. Odcedzić, przełożyć do kapusty.
Na patelni stopić smalec. Zeszklić na nim posiekaną cebulę, dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę. Podsmażyć. Wszystko przełożyć do kapusty i makaronu.
Łazanki wymieszać i podgrzewać na małym ogniu, mieszając, przez około 10 minut. Doprawić do smaku.
Można je trzymać w lodówce przez ok. 3 dni. Można je także zamrozić, chociaż rozmrażany makaron nie za bardzo mi smakuje.
Źródło:http://elawkuchni.blogspot.com/2015/02/azanki-z-kiebasa.html