ßßß
ŚliwowicaCALVADOS – jedna z najbardziej znanych wódek tego rodzaju. Wytworzona jest z Cydru- jabłkowego wina z Normandii.Prawo do używania nazwy calvados posiadają wódki z cydru produkowane na terenie jedenastu dokładnie określonych okręgów. Po destylacji calvados leżakuje od dwóch do sześciu lat w beczkach z drewna dębowego lub kasztanowego. Im starszy tym jest bardziej aromatyczny i delikatny.Zmienia się teżjego barwa- z bursztynowego na Koniakowy. Calvados jest wódką cenioną w świecie stosunkowo drogą.Ten doskonały aperitif i digestif, pobudzający apetyt i ułatwiający trawienie nazywany jest od ponad 400 lat „Trou Normand” co oznacza „dziura Normandzka” (po wypiciu kieliszka tego trunku miała wytworzyć siwe w żołądku „jama” do dalszego spożywania posiłków). Wódki jabłkowe, którym nie przysługuje nazwa Calvados nazywa się : eau-de-vie de pomne, apple brandy, applejack, czy aquardiente di sidre.WILLIAMSBIRNE- Williams lub Williams-christ to nazwy szczególnie aromatycznych wódek, produkowanych z gruszek odmiany williams Christ. Maja delikatny przyjemny aromat.OBSTLER- to wódka produkowana ze świeżo sfermentowanych jabłek, gruszek lub jabłek i gruszek.Na etykiecie musi się znaleźć informacja z jakich owoców dana wódka została wyprodukowana. Zawartość alkoholu w wódkach tego rodzaju oscyluje w granicach 40-50% obj.
ObstlerDestylowane alkoholowe nalewy i nalewki owocoweProdukowane są głównie z owoców ubogich w cukier, takich jak maliny, jeżyny i porzeczki. Przed destylacją dodaje się do nich alkohol, ponieważ nie ulegają one fermentacji. Jednak nie dopuszczalne jest dodawanie cukru. Z reguły wódki te zabierają co najmniej 40% obj. alkoholu, często jest go znacznie więcej.Najbardziej znana jest malinówka Eau de vie de framboise. Ma łagodny, przyjemny smak. Takie nalewki robi się także z czarnych jagód, czarnych porzeczek, (Chassis) i borówek.Nalewki tropikalne produkowane są z bananów, mandarynek, owoców mango, Maraku i papai.W Polsce nalewki produkowane sposobem domowym nie SA destylowane. Tego rodzaju wódek nie używa się do napojów mieszanych, ale w razie konieczności mogą one zastąpić jeden z brakujących składników