Wykonanie
Charakterystyka : Produkowane są głównie z miąższu
owoców pestkowych, takich jak
wiśnie,
śliwki, mirabelki,
brzoskwinie,
jabłka,
gruszki,
brzoskwinie ,rzadziej z
jagód.Produkcja: otrzymuje się je przez destylację sfermentowanej brzeczki owocowej lub całych
owoców. Zawierają one dostateczną ilość
cukru, a więc nie trzeba go dodawać , aby uzyskać właściwe stężenie
alkoholu w procesie fermentacji.WIŚNIOWICA -należy do najbardziej znanych
wódek tego typu.Produkuje się je z dojrzałych, sfermentowanych
wiśni lub uzyskanego z nich soku, bez dodawania
cukru lub wzmacniania
alkoholem. We Francji znana jest pod nazwą Kirsh w Niemczech zaś jako Kirchwasser.
ŚLIWOWICA -jest naturalną, szlachetną śliwową
wódką wytrawną.
Śliwowica jest specjalnością środkowej i południowo- wschodniej Europy. Najwyżej jakościowo oceniane są trunki produkowane na terenach byłej Jugosławii, ale niewiele ustępują produktom z Węgier , Czech , Rumunii oraz Polski. Gotowa
śliwowica ma złociste zabarwienie (leżakuje ok. 2-8 lat) oraz doskonały aromat i smak śliwowy, jest wysoko cenionym trunkiem w świecie. We Francji znana jako Ouetche-wasser lub Zwetschgenwasser w Niemczech.
ŚliwowicaCALVADOS – jedna z najbardziej znanych
wódek tego rodzaju. Wytworzona jest z Cydru-
jabłkowego wina z Normandii.Prawo do używania nazwy
calvados posiadają
wódki z cydru produkowane na terenie jedenastu dokładnie określonych okręgów. Po destylacji
calvados leżakuje od dwóch do sześciu lat w beczkach z drewna dębowego lub
kasztanowego. Im starszy tym jest bardziej aromatyczny i delikatny.Zmienia się teżjego barwa- z
bursztynowego na
Koniakowy.
Calvados jest
wódką cenioną w świecie stosunkowo
drogą.Ten doskonały aperitif i digestif, pobudzający apetyt i ułatwiający trawienie nazywany jest od ponad 400 lat „Trou Normand” co oznacza „dziura Normandzka” (po wypiciu kieliszka tego trunku miała wytworzyć siwe w żołądku „jama” do dalszego spożywania posiłków).
Wódki jabłkowe, którym nie przysługuje nazwa
Calvados nazywa się : eau-de-vie de pomne, apple
brandy, applejack, czy aquardiente di sidre.WILLIAMSBIRNE- Williams lub Williams-christ to nazwy szczególnie aromatycznych
wódek, produkowanych z
gruszek odmiany williams Christ. Maja delikatny przyjemny aromat.OBSTLER- to
wódka produkowana ze świeżo sfermentowanych
jabłek,
gruszek lub
jabłek i
gruszek.Na etykiecie musi się znaleźć informacja z jakich
owoców dana
wódka została wyprodukowana. Zawartość
alkoholu w wódkach tego rodzaju oscyluje w granicach 40-50% obj.

ObstlerDestylowane
alkoholowe nalewy i
nalewki owocoweProdukowane są głównie z
owoców ubogich w
cukier, takich jak
maliny,
jeżyny i
porzeczki. Przed destylacją dodaje się do nich
alkohol, ponieważ nie ulegają one fermentacji. Jednak nie dopuszczalne jest dodawanie
cukru. Z reguły
wódki te zabierają co najmniej 40% obj.
alkoholu, często jest go znacznie więcej.Najbardziej znana jest malinówka Eau de vie de framboise. Ma łagodny, przyjemny smak. Takie
nalewki robi się także z
czarnych jagód, czarnych
porzeczek, (Chassis) i
borówek.
Nalewki tropikalne produkowane są z
bananów,
mandarynek,
owoców mango, Maraku i papai.W Polsce
nalewki produkowane sposobem domowym nie SA destylowane. Tego rodzaju
wódek nie używa się do
napojów mieszanych, ale w razie konieczności mogą one zastąpić jeden z brakujących składników