ßßß Cookit - przepis na Wódki owocowe

Wódki owocowe

nazwa

Wykonanie

Charakterystyka : Produkowane są głównie z miąższu owoców pestkowych, takich jak wiśnie, śliwki, mirabelki, brzoskwinie, jabłka, gruszki, brzoskwinie ,rzadziej z jagód.
Produkcja: otrzymuje się je przez destylację sfermentowanej brzeczki owocowej lub całych owoców. Zawierają one dostateczną ilość cukru, a więc nie trzeba go dodawać , aby uzyskać właściwe stężenie alkoholu w procesie fermentacji.
WIŚNIOWICA -należy do najbardziej znanych wódek tego typu.
Produkuje się je z dojrzałych, sfermentowanych wiśni lub uzyskanego z nich soku, bez dodawania cukru lub wzmacniania alkoholem. We Francji znana jest pod nazwą Kirsh w Niemczech zaś jako Kirchwasser.
ŚLIWOWICA -jest naturalną, szlachetną śliwową wódką wytrawną. Śliwowica jest specjalnością środkowej i południowo- wschodniej Europy. Najwyżej jakościowo oceniane są trunki produkowane na terenach byłej Jugosławii, ale niewiele ustępują produktom z Węgier , Czech , Rumunii oraz Polski. Gotowa śliwowica ma złociste zabarwienie (leżakuje ok. 2-8 lat) oraz doskonały aromat i smak śliwowy, jest wysoko cenionym trunkiem w świecie. We Francji znana jako Ouetche-wasser lub Zwetschgenwasser w Niemczech.
Śliwowica
CALVADOS – jedna z najbardziej znanych wódek tego rodzaju. Wytworzona jest z Cydru- jabłkowego wina z Normandii.
Prawo do używania nazwy calvados posiadają wódki z cydru produkowane na terenie jedenastu dokładnie określonych okręgów. Po destylacji calvados leżakuje od dwóch do sześciu lat w beczkach z drewna dębowego lub kasztanowego. Im starszy tym jest bardziej aromatyczny i delikatny.
Zmienia się teżjego barwa- z bursztynowego na Koniakowy. Calvados jest wódką cenioną w świecie stosunkowo drogą.
Ten doskonały aperitif i digestif, pobudzający apetyt i ułatwiający trawienie nazywany jest od ponad 400 lat „Trou Normand” co oznacza „dziura Normandzka” (po wypiciu kieliszka tego trunku miała wytworzyć siwe w żołądku „jama” do dalszego spożywania posiłków). Wódki jabłkowe, którym nie przysługuje nazwa Calvados nazywa się : eau-de-vie de pomne, apple brandy, applejack, czy aquardiente di sidre.
WILLIAMSBIRNE- Williams lub Williams-christ to nazwy szczególnie aromatycznych wódek, produkowanych z gruszek odmiany williams Christ. Maja delikatny przyjemny aromat.
OBSTLER- to wódka produkowana ze świeżo sfermentowanych jabłek, gruszek lub jabłek i gruszek.
Na etykiecie musi się znaleźć informacja z jakich owoców dana wódka została wyprodukowana. Zawartość alkoholu w wódkach tego rodzaju oscyluje w granicach 40-50% obj.
Obstler
Destylowane alkoholowe nalewy i nalewki owocowe
Produkowane są głównie z owoców ubogich w cukier, takich jak maliny, jeżyny i porzeczki. Przed destylacją dodaje się do nich alkohol, ponieważ nie ulegają one fermentacji. Jednak nie dopuszczalne jest dodawanie cukru. Z reguły wódki te zabierają co najmniej 40% obj. alkoholu, często jest go znacznie więcej.
Najbardziej znana jest malinówka Eau de vie de framboise. Ma łagodny, przyjemny smak. Takie nalewki robi się także z czarnych jagód, czarnych porzeczek, (Chassis) i borówek.
Nalewki tropikalne produkowane są z bananów, mandarynek, owoców mango, Maraku i papai.
W Polsce nalewki produkowane sposobem domowym nie SA destylowane. Tego rodzaju wódek nie używa się do napojów mieszanych, ale w razie konieczności mogą one zastąpić jeden z brakujących składników
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/news/220