ßßß Cookit - przepis na ŚLIWKI – czyli pożegnanie lata

ŚLIWKI – czyli pożegnanie lata

nazwa

Wykonanie

Lato już w pełni, pojawiają się pierwsze śliwki. Są to owoce, które powoli zapowiadają nadejście jesieni. Okresem zbiorów śliwek w naszej strefie klimatycznej jest początek lipca do początku października. Śliwki uprawia się na całym świecie, przy czym największa część upraw przypada na Azję (45 %), Europę (36 %) i Amerykę Północną i Środkową (14 %).
Śliwki należą do najstarszych roślin uprawianych na świecie. Istnieje dziś już ponad 6000 odmian tych owoców i ciągle hodowcy pracują nad nowymi.
Według badań archeologicznych śliwka pojawiła się w naszym (europejskim) jadłospisie około 4000-5000 lat temu. Uważa się, iż ojczyzną pierwszych śliwek był Bliski Wschód. To tu pojawiły się pierwsze odmiany hodowlane. Śliwki były bardzo cenionymi owocami w starożytnym Egipcie. Chociaż brak danych o uprawianiu tego owocu bezpośrednio w Egipcie, ale na pewno był on sprowadzany z terenów obecnej Syrii.
Był owocem drogim, przeznaczonym dla zamożnej części społeczeństwa. Śliwkę też cenili Etruskowie, a po nich Rzymianie. Właśnie to Rzymianom zawdzięczamy rozpropagowanie uprawy tych owoców. Już w 150 r.p.n.e. Rzymianie uprawiali na Półwyspie Apenińskim 12 odmian tych owoców.
Dzielimy je zasadniczo na cztery grupy: śliwy okrągłe i renklody; śliwy jajowe; węgierki; oraz lubaszki i mirabelki.
Owoce w wielu odmianach są pokryte szadzią. Biała szadź, stworzona przez „matkę naturę” dla ochrony owocu przed jego wyschnięciem jest zmywalną wydzieliną. Śliwka (nazywana również okrągłą lub jajowatą) dojrzewa wcześniej niż węgierka, jest okrągła z wyraźną bruzdą. Pestka najczęściej bardzo ciężko się oddziela. Skórka jest koloru niebieskiego do fioletowego, ale występują również odmiany o kolorach żółtym i czerwonym. Miąższ jest przeważnie żółty, bardzo soczysty i szlachetny w aromacie.
Śliwka węgierka natomiast pochodzi z Azji, jest podłużna ze szpiczastymi końcami, najczęściej bez bruzdy. Jej skórka ma kolor ciemnoniebieski, żółty miąższ, pestka dobrze się oddziela. Charakterystyczny jest u niej jej aromatyczny miąższ i biaława szadź na owocu.
U nas w kraju jest znanych około 25 odmian, po części z bardzo niespotykanymi nazwami np: Stanley, Prezydent Drouard, Wczesna Śliwka Buhler. Renklode przywiózł do Francji z Dalekiego Wschodu botanik Pierre Belon, a swoją nazwę zawdzięcza Claude de France, żonie król Francji Franciszek I. Te wrażliwe owoce mają okrągły kształt, skórka koloru zielono-żółtego z czerwonawym połyskiem. Miąższ soczysty i aromatyczny, pestka najczęściej oddziela się ciężko.
Mirabelki to małe, okrągłe, bardzo wrażliwe owoce o żółtym kolorze z czerwonym policzkiem lub kropkami. Jej ścisły, żółty i słodki miąższ bardzo dobrze nadaje się do gotowania.
Oprócz witamin A, C i Biotyny(H) śliwka zawiera również witaminę B. Śliwki to najlepszy inicjator wymiany węglowodanów oddziałujących korzystnie na system nerwowy, stan psychiczny i samopoczucie oraz poprawiający wydajność organizmu i odporność na stres. Poza tym pobudzają pracę nerek i jelit.
Śliwki nadają się do jedzenia na surowo, suszone oraz w postaci przetworów. Idealnie komponują się z potrawami mięsnymi, ciastami, wędlinami i sałatkami. Kuchnia polska, jak też i innych narodów posiada w swoich księgach mnóstwo przepisów na wykorzystanie tych słodkich, smacznych owoców. Wystarczy tylko wspomnieć o całym repertuarze mięs, pieczeni i drobiu z nadzieniem śliwkowym, sosami ze śliwek, czy też dodatkiem śliwek w postaci sałatek, past czy kremów.
Śliwka jest też wykorzystywana jako dodatek lub składnik całej gamy deserów i ciast, poczynając od lodów, galaretek a kończąc na wykwintnych tortach.
Osobną gałęzią wykorzystania śliwek są różnego rodzaju wina, nalewki i znana w wielu krajach śliwowica – mocna wódka pędzona właśnie ze śliwek.
Smacznego.
ArT
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/news/153