Wykonanie
Nalewki przygotowuje się najczęściej z
owoców świeżych jednak suszone też świetnie się do tego nadają. Robiłam już kiedyś
nalewkę z
suszonych gruszek i była pyszna a dzisiaj zapraszam na suszoną śliwkówkę.
Nalewka można przygotować o każdej
porze roku więc jeśli ktoś nie zdążył w październiku zrobić ze świeżych
śliwek to polecam ten przepis.
Nalewka jest raczej wytrawna, zawiera tylko tyle
cukru ile było w śliwkach.

Źródło: Złota Księga
NalewekSkładniki:1/2 kg suszonych
śliwek1,5 l
wódki 45%
Śliwki włożyć do gąsiorka. Zalać
wódką, gąsiorek zamknąć. Postawić w ciepłym miejscu na 4 dni. Po tym czasie zlać
nalewkę, filtrując przez bibułkę filtracyjną. Rozlać do butelek, dobrze zakorkować. Odstawić na miesiąc.Na zdrowie:)