Wykonanie
Śliwki węgierki mają wyjątkowy aromat. Śliwówka z węgierek jest najlepsza. Zrobiłam ją dwa lata temu - smakuje jak
likier.Składniki:2 kg wydrylowanych
śliwek węgierek1,5 litra
wódki1/2 kg
cukruPrzygotowanie:
Śliwki włóżcie do słoja i zalejcie
wódką. Odstawcie w ciemne miejsce na 3 miesiące. Po tym czasie zlejcie
wódkę i przelejcie do innego słoika.
Owoce zasypcie
cukrem i odstawcie na dwa tygodnie. Po tym czasie zlecie powstały sok i połączcie z wcześniej zlaną
wódką. Moja śliwówka nieco straciła kolor - stała w miejscu, do którego dochodziło słońce. Nie wpłynęło to jednak w walory smakowe.
Nalewka ze
śliwek, to jedna z najlepszych
nalewek.
Polecam też
nelewkę z dyni .