Wykonanie
Składniki1 kg
owoców berberysu0,5 kg
cukru0,5 l
wódki 40%0,25 l
spirytusuopcjonalnie:
laska wanilii i/lub korzeń
imbiruCzas przygotowania: 10-15 min plus 4-7 miesięcyBerberys… Zbieranie dzikiej róży to przy berberysie pikuś. Ten szaleniec to dopiero ma kolców. Ale udało się. Co prawda lato suche, więc i
owoce maleńkie, ale pół kilo jest. W przepisie podaję Wam proporcje na kilogram. A nuż ktoś ma więcej krzewów i cierpliwości :)Berberys sam w sobie jest dość kwaśny (i obfituje w witaminę C oraz kilka innych dobroczynnych substancji, ale to nie lekcja biologii, więc nie
będę truła na ten temat), warto poczekać więc, aż naprawdę dojrzeje, ponieważ wtedy można wyczuć również przyjemną
słodycz. Berberys zbieram po pierwszych przymrozkach lub ewentualnie
daję go na kilka dni do zamrażarki.
Owoce warto oczyścić zaraz po zerwaniu lub w trakcie zbierania. Później ciężko się za to zabrać. Po wypłukaniu wrzucam
owoce do balona (u mnie jest niewiele, więc poratowałam się dzisiaj karafką), przesypując je
cukrem. Dolewam
alkohol, zamykam szczelnie i odstawiam w nasłonecznione miejsce na 4 tygodnie.
Po tym czasie filtruję
nalewkę, przelewam do butelek – w moim przypadku do jednej i odstawiam w chłodniejsze oraz ciemniejsze miejsce na minimum 3 miesiące. Idealnie będzie na 6. Kiedy
nalewka dojrzeje, nabierze właściwego smaku.Do
nalewki możecie dodać przeciętą
laskę wanilii lub pokrojony na plasterki korzeń
imbiru. Tym razem nie dodaję, bo nawet nie mam na to miejsca. Może w przyszłym roku. Ale Wy śmiało testujcie :) Na zdrowie!Podobne przepisy
Nalewka z
owoców dzikiej róży
Nalewka z pigwowca
Nalewka z głogu
ŚliwowicaNalewka z
wiśni