ßßß Cookit - przepis na Nalewka z owoców dzikiej róży

Nalewka z owoców dzikiej róży

nazwa

Wykonanie

Składniki
1 kg owoców dzikiej róży
0,5 kg cukru
0,25 l spirytusu
0,5 l wódki
Czas przygotowania: 60 min plus 3-4 miesiące
Pogoda ładna, pracy mnóstwo, na nic dosłownie czasu nie ma. Kilka dni uskuteczniałam akupunkturę kolcami głogu, berberysu i dzikiej róży. Dzisiaj nalewka z tej ostatniej. Ale myślę, że jeszcze tylko dwie i na ten rok wystarczy. A później pogotujemy i popieczemy znowu :)
Owoce dzikiej róży włożyłam dwa dni temu do zamrażalnika. Przynajmniej tyle czasu powinny spędzić w takim stanie, zanim zabierzemy się za przyrządzanie nalewki.
Po wyjęciu myję je i odcinam ogonki, jeśli zostały, a także pozostałości po kwiatku. Dzięki temu owoce się otworzą. Tu i ówdzie spotkacie opinie, że trzeba je oczyścić z nasion. Moim zdaniem nie trzeba. Nasiona na smak nie mają wpływu, mogą być jedynie uciążliwe przy końcowym filtrowaniu. Ale wtedy wystarczy wziąć nieco gęstszą ściereczkę czy flanelę i po problemie. Nie ma sensu dodawać sobie teraz roboty i bawić się z tymi nasionami.
Do balona sypię kolejno warstwy owoców i cukru. Dodaję też niewielką ilość spirytusu i wódki (np. 100 ml wódki i 50 ml spirytusu) – jeśli tego nie zrobię, może dojść do fermentacji, a wtedy nici z nalewki.
Odstawiam balon na 2 tygodnie w słoneczne miejsce, żeby róża puściła soki.
Po tym czasie dolewam resztę alkoholu i odstawiam na kolejne 2 tygodnie.
Teraz pozostaje przefiltrować nalewkę, odcisnąć alkohol z owoców, przelać do butelek i odstawić w ciemne miejsce na jakieś 2-3 miesiące. Na zdrowie!
… na drugi dzień…
Coś już zaczyna się dziać. Cukier się rozpuszcza, owoce puszczają sok i aromat :)
… po miesiącu…
Nalewka jest przefiltrowana. Co może zaskoczyć, to na pewno kolor. Z tą różą jest tak, że gdyby ją zasypać na początku samym cukrem, puściłaby sok i po zmieszaniu z alkoholem byłaby ciemniejsza. Teoretycznie przez pierwsze 14 dni róża nie powinna sfermentować, więc taki sposób robienia nalewki jest w miarę bezpieczny. Ja jednak wybrałam sposób bardziej zachowawczy. W każdym razie pomimo jasnego koloru, zapach i smak jest bardzo dobry. Odstawiam teraz nalewkę i niech sobie dojrzewa w barku :)
Podobne przepisy
Nalewka z berberysu
Nalewka z pigwowca
Nalewka z głogu
Śliwowica
Nalewka z wiśni
Źródło:http://www.gryzz.pl/nalewka-z-owocow-dzikiej-rozy