Wykonanie
Od razu napiszę, że nie jest to w 100% oryginalny przepis na tę potrawę. Wersję tę jednak spotyka się dość często, dlatego, że jest ona o wiele szybsza w wykonaniu.A teraz do rzeczy. Czym jest murtabak? Jest to naleśnik lub smażony
chleb nadziewany farszem. Potrawa znana w Arabii Saudyjskiej, Jemenie, Indii, Indonezji, Tajlandii, Singapurze i wielu innych krajach. Bardzo popularna jako danie "uliczne" W każdym z nich wykonuje się go inaczej i co innego wkłada w środek. Ideałem byłoby gdybym użyła
chlebka "roti", ale z braku czasu skorzystałam z przepisu wykorzystującego
ciasto francuskie.Jako dodatek świetnie sprawdzi się
sałatka z dodatkiem warzyw z
octu, u mnie
papryka marynowana.
Inspiracje: Master Chef Australia oraz feastignorant .Składniki:1 rulon gotowego
ciasta francuzkiego300g
mielonego mięsa (najlepiej
wołowina)300g warzyw (użyłam resztek z
mrożonej mieszanki warzywnej)2 rozgniecione ząbki
czosnku2 cm kawałek
imbiru, obrany i posiekany bardzo drobno2
szalotki, drobno posiekane2 łyżeczki zmielonej
kolendry2 łyżeczki zmielonego
kminku2 łyżeczki zmielonego kuminu1 mała
ostra papryczka chilli, bez pestek, posiekana drobno1 łyżka
sosu sojowegopieprz,
sól do smaku
olej1 roztrzepane
jajkoWykonanie.Na patelni rozgrzać 2 łyżki
oleju. Dodać wszystkie
przyprawy i smażyć przez chwilkę. Gdy będzie czuć aromat unoszący się z przypraw dodać
mięso,
sos sojowy i smażyć mieszając. Po kilku minutach dodać warzywa i smażyć aż będą miękkie. Odstawić.Płat
ciasta francuskiego delikatnie rozwałkować tak, aby był o połowę cieńszy. Następnie należy podzielić go na 4 równe części.Na każdą część wyłożyć porcję nadzienia i wlać 1/4 część roztrzepanego
jajka. Złożyć ciasto na pół i palcami skleić boki.Smażyć z obu stron na rozgrzanej patelni z odrobiną
oleju. Ciasto smaży się szybko i jest gotowe jak nabierze brązowego koloru. Po zdjęciu z patelni przekroić po przekątnej, tak aby powstały trójkąty.Można wykończyć posiekanym
szczypiorkiem.