ßßß
Dzisiaj mam dla Was bardzo ciekawy przepis na pieczonego kurczaka z dodatkiem smakowitej kaszy gryczanej.Przyznaję, że nigdy w życiu nie jadłam kapłona, zatem trudno mi jest ocenić, czy kurczak przygotowany na podstawie przepisu z magazynu Kukbuk (nr 2, marzec-kwiecień 2013) rzeczywiście smakuje jak prawdziwy pieczony kapłon. Jedno natomiast mogę potwierdzić – smakuje wybornie :)Składniki:1 kurczak zagrodowy o wadze 1,5-2 kg1/3 szklanki oliwy (w oryginale było masło)8 filetów z anchois bardzo drobno posiekanychsok z 1/2 cytrynysól i pieprzkilka gałązek świeżego tymianku2-3 szklanki kaszy gryczanej ugotowanej na sypko* (w oryginale była ugotowana soczewica)10-15 malutkich pieczarek6 szalotek (lub malutkich cebulek)6 grubych plastrów polędwicy łososiowej (lub innej wędzonki)8-10 suszonych śliwek (jeśli są bardzo twarde, zalać wrzątkiem i odstawić aby ostygły i zmiękły)50 g uprażonych orzechów laskowych (ja zastąpiłam obranymi migdałami)*Uwaga: Tutaj pisałam jak ugotować kaszę gryczaną na sypko.
Wykonanie:Oliwę wymieszać z posiekanymi drobno anchois oraz sokiem z cytryny. Kurczaka, wewnątrz i na zewnątrz, posypać solą i pieprzem, a następnie posmarować dokładnie oliwą z anchois. Do środka włożyć gałązki tymianku, przykryć i wstawić do lodówki na całą noc.Wyjąć kurczaka z lodówki i odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce, aby mięso się ogrzało i nabrało temperatury pokojowej. (Uwaga: Według autora przepisu w ten sposób kurczak będzie się krócej piekł i będzie bardziej soczysty.) Odkryć i ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub w brytfance.
Rozgrzać piekarnik do 210-220 stopni (bez termoobiegu). Wstawić zamarynowanego kurczaka do piekarnika i piec 20 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec około 90 minut. W trakcie pieczenia co 20 minut polewać mięso sosem z brytfanki. Po upieczeniu mięso przykryć i odstawić na 5-10 minut aby doszło.Na patelni rozgrzać 2-4 łyżki oliwy, dodać pokrojoną w kostkę polędwicę łososiową i smażyć aż zamieni się w „skwarki”. Dodać szalotki i malutkie pieczarki i smażyć do lekkiego zrumienienia. Dodać ugotowaną na sypko kaszę gryczaną, suszone śliwki, orzechy/migdały oraz 2-4 łyżki sosu z pieczenia kurczaka. Całość dokładnie wymieszać i trzymać na średnim ogniu do czasu aż kasza z dodatkami będą gorące. Doprawić do smaku solą i pieprzem.Kaszę z dodatkami przełożyć na półmisek, a na wierzchu ułożyć upieczonego kurczaka. Podawać od razu.Smacznego :)