Wykonanie

Dzisiaj mam dla Was bardzo ciekawy przepis na pieczonego
kurczaka z dodatkiem smakowitej
kaszy gryczanej.Przyznaję, że nigdy w życiu nie
jadłam kapłona, zatem trudno mi jest ocenić, czy
kurczak przygotowany na podstawie przepisu z magazynu Kukbuk (nr 2, marzec-kwiecień 2013) rzeczywiście smakuje jak prawdziwy pieczony kapłon. Jedno natomiast
mogę potwierdzić – smakuje wybornie :)Składniki:1
kurczak zagrodowy o wadze 1,5-2 kg1/3 szklanki
oliwy (w oryginale było
masło)8 filetów z
anchois bardzo drobno posiekanychsok z 1/2
cytrynysól i
pieprzkilka gałązek świeżego
tymianku2-3 szklanki
kaszy gryczanej ugotowanej na sypko* (w oryginale była ugotowana
soczewica)10-15 malutkich
pieczarek6
szalotek (lub malutkich
cebulek)6 grubych plastrów
polędwicy łososiowej (lub innej wędzonki)8-10 suszonych
śliwek (jeśli są bardzo twarde, zalać wrzątkiem i odstawić aby ostygły i zmiękły)50 g uprażonych
orzechów laskowych (ja zastąpiłam obranymi
migdałami)*Uwaga: Tutaj
pisałam jak ugotować
kaszę gryczaną na sypko.

Wykonanie:
Oliwę wymieszać z posiekanymi drobno
anchois oraz
sokiem z cytryny.
Kurczaka, wewnątrz i na zewnątrz, posypać
solą i
pieprzem, a następnie posmarować dokładnie
oliwą z
anchois. Do środka włożyć gałązki
tymianku, przykryć i wstawić do lodówki na całą noc.Wyjąć
kurczaka z lodówki i odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce, aby
mięso się ogrzało i nabrało temperatury pokojowej. (Uwaga: Według autora przepisu w ten sposób
kurczak będzie się krócej piekł i będzie bardziej soczysty.) Odkryć i ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub w brytfance.

Rozgrzać piekarnik do 210-220 stopni (bez termoobiegu). Wstawić zamarynowanego
kurczaka do piekarnika i piec 20 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec około 90 minut. W trakcie pieczenia co 20 minut polewać
mięso sosem z brytfanki. Po upieczeniu
mięso przykryć i odstawić na 5-10 minut aby doszło.Na patelni rozgrzać 2-4 łyżki
oliwy, dodać pokrojoną w kostkę
polędwicę łososiową i smażyć aż zamieni się w „skwarki”. Dodać
szalotki i malutkie
pieczarki i smażyć do lekkiego zrumienienia. Dodać ugotowaną na sypko
kaszę gryczaną,
suszone śliwki, orzechy/migdały oraz 2-4 łyżki sosu z pieczenia
kurczaka. Całość dokładnie wymieszać i trzymać na średnim ogniu do czasu aż
kasza z dodatkami będą gorące. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem.
Kaszę z dodatkami przełożyć na półmisek, a na wierzchu ułożyć upieczonego
kurczaka. Podawać od razu.Smacznego :)