Wykonanie

Bardzo długo szukałam takiego przepisu. I w końcu jest!Pyszny lekki piernik z
mąki razowej bez dodatku melasy ani
miodu.Zalety tego ciasta najlepiej opisuje Dorotus na swoim blogu, skąd zaczerpnęłam ten przepis.Cytuję: „Bardzo puszysty i mięciutki, jak na ciasto na tak ciężkiej
mące, jaką jest żytnia pełnoziarnista. To aż niebywałe, że ciasto z tą
mąką może być tak lekkie. Smakuje jak dobry piernik, w dodatku na melasie (choć w składnikach jej nie ma ;-).
Mąka razowa dodaje wypiekowi przyjemnego,
orzechowego smaku..”Takie właśnie jest to ciasto!Od siebie dodam tylko, że piernik jest tak samo dobry w dniu pieczenia, jak i nazajutrz.Gorąco polecam :)Składniki: (forma keksówka 25×10 cm lub tortownica o średnicy 20 cm)175 g
suszonych daktyli, bez pestekświeżo wyciśnięty sok z 1
cytryny200 g
masła100 g jasnego
cukru brzozowego (w oryginale było 150 g
cukru muscovado)pół łyżeczki ekstraktu z
wanilii2
jajka1 łyżeczka
sody oczyszczonej2 łyżeczki dobrej
przyprawy do pierników (w oryginale była: 1 łyżeczka
cynamonu + 2 łyżeczki zmielonego
kardamonu)200 g
mąki żytniej razowej
Wykonanie:Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Daktyle posiekać na małe kawałki, wrzucić do niedużego garnuszka, zalać 200 ml
wody, dodać
sok z cytryny, zagotować. Pogotować przez około 10 minut, pod przykrywką, aż
daktyle zmiękną a całość będzie miała konsystencję papki/pasty. Odstawić, przestudzić. (Uwaga: Ja dodatkowo zmiksowałam wystudzone
daktyle na mus za pomocą blednera.)W misie miksera utrzeć
masło z
cukrem, do lekkości i puszystości. Wmieszać ekstrakt z
wanilii. Dodawać
jajka (w całości), jedno po drugim, dokładnie ucierając po każdym dodaniu. Dodać
daktyle i ponownie dokładnie wymieszać.Do osobnego naczynia przesiać
sodę,
przyprawy i
mąkę. Następnie całość suchych składników dodać do masy jajecznej i dokładnie wymieszać.Keksówkę o wymiarach 25×10 cm (lub tortownicę o średnicy 20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. (Uwaga: Ciasto jest bardzo gęste i lepiące!)Piec w temperaturze 170ºC przez około 50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić.Smacznego :)