Wykonanie

Puszyste, o intensywnym zapachu...
Mąka razowa, dużo
suszonych daktyli, więc nawet dbający o walory zdrowotne wypieków mogą bez wyrzutów sumienia spałaszować kawałek:) Przepis dla NieAlergików.Składniki:200g
mąki żytniej razowej175 g
suszonych daktyli, bez pesteksok z 1
cytryny200 g
masła150 g
brązowego cukrupół łyżeczki ekstraktu z
wanilii2
jajkałyżeczka
sody oczyszczonejłyżeczka
cynamonu2 łyżeczki zmielonego
kardamonuWszystkie składniki powinny
mieć temperaturę pokojową.
Daktyle posiekać na małe kawałki, włożyć do garnka, zalać 200 ml
wody, dodać
sok z cytryny, gotować ok. 10 minut pod przykryciem. Można gotować krócej i zmiksować blenderem (
daktyle mają
mieć konsystencję pasty). Odstawić, przestudzić.Mikserem utrzeć
masło z
cukrem na puszysta masę, dodać ekstrakt z
wanilii. Dodawać
jajka (bez oddzielania
białka od
żółtka), jedno po drugim, dokładnie ucierając po każdym dodaniu.Do osobnego naczynia przesiać
sodę,
przyprawy i
mąkę. Suche składniki dodawać do masy jajecznej, na zmianę z pastą
daktylową, mieszając tylko do połączenia się składników.Ciasto przełożyć do formy (u mnie tortownica 20cm). Piec przez ok. 50 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka).