ßßß Cookit - przepis na Ciasto z kardamonem i daktylami

Ciasto z kardamonem i daktylami

nazwa

Wykonanie

Dość zdrowy kawałek ciasta, z dużą ilością suszonych owoców. Mocno pachnący kardamonem. Bardzo puszysty i mięciutki, jak na ciasto na tak ciężkiej mące, jaką jest żytnia pełnoziarnista. To aż niebywałe, że ciasto z tą mąką może być tak lekkie. Smakuje jak dobry piernik, w dodatku na melasie (choć w składnikach jej nie ma ;-). Mąka razowa dodaje wypiekowi przyjemnego, orzechowego smaku... i jest już całkiem jesiennie :-).
Składniki:
175 g suszonych daktyli, bez pestek
świeżo wyciśniety sok z 1 cytryny
200 g masła
150 g jasnego cukru muscovado
pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 jajka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki kardamonu, zmielonego
200 g mąki żytniej razowej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Daktyle posiekać na małe kawałki, wrzucić do niedużego garnuszka, zalać 200 ml wody, dodać sok z cytryny, zagotować. Pogotować przez około 10 minut, pod przykrywką, aż daktyle zmiękną a całość będzie miała konsystencję papki/pasty. Odstawić, przestudzić.
W misie miksera utrzeć masło z cukrem do białości i puszystości. Wmiksować ekstrakt z wanilii. Dodawać jajka (w całości), jedno po drugim, dokładnie ucierając/miksując po każdym dodaniu.
Do osobnego naczynia przesiać sodę, przyprawy i mąkę. Następnie całość suchych składników dodawać do masy jajecznej, na zmianę z pastą daktylową, mieszając szpatułką tylko do połączenia się składników.
Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać.
Piec w temperaturze 170ºC przez około 50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić.
Smacznego :-).
Źródło przepisu - 'Nordic Bakery Cookbook' Miisa Mink
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-z-kardamonem-i-daktylami