ßßß
Składniki :175 g suszonych daktyli,świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny,200 g masła w temperaturze pokojowej,225 g brązowego cukru muscovado,1/2 łyżeczki aromatu waniliowego,2 jajka,1 łyżeczka sody,1 łyżeczka cynamonu,2 łyżeczki sproszkowanego kardamonu,200 g mąki żytniej pełnoziarnistej.Wykonanie :Daktyle zalać 200 ml wody w rondelku i gotować na wolnym ogniu około 10 minut (aż daktyle dobrze zmiękną). Dodać sok z cytryny i dokładnie zmiksować aż powstanie pasta. Odstawić do ostygnięcia.Do dużej miski dodać masło i cukier i ubić na puszystą masę. Dodać aromat waniliowy, kolejno jajka, miksując po dodaniu każdego.W osobnej misce wymieszać mąkę z sodą i przyprawami. Dodać do masy i dobrze zmiksować. Dodać pastę daktylową i znowu dobrze wymieszać. Przełożyć do foremki (natłuszczonej i wysypanej mąką) i piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 170 st. C. Przed wyjęciem sprawdzić czy ciasto jest upieczone za pomocą drewnianego patyczka. Jeśli patyczek jest suchy – można wyjąć ciasto z piekarnika i studzić około 15 minut zanim wyjmiemy je z foremki.