Wykonanie
Wreszcie dotarły do mnie wyczekiwane książki – „Nordic Bakery Cookbook” – w której zakochałam się od pierwszego wejrzenia i „Secrets of Scandinavian Cooking …: Scandilicious”. Obie z fantastycznymi zdrowymi przepisami – większość wypieków z
mąki żytniej pełnoziarnistej. Jestem zachwycona i nie
mogę się doczekać kiedy wszystkie je wypróbuję. Książki nie dość, że zawierają świetne przepisy – są pięknie wydane.
Miód na
serce i duszęNa początek wypróbowałam ten właśnie przepis – po cieście pozostało wspomnienie. Rodzina zajadała, aż im się uszy trzęsły i każdy się dziwił jak ciasto z
mąki żytniej pełnoziarnistej może być tak dobre 😉 To jeszcze bardziej mnie zmotywowało do wypróbowania pozostałych przepisów. Pojawią się niebawem!

Składniki :175 g
suszonych daktyli,świeżo wyciśnięty sok z 1
cytryny,200 g
masła w temperaturze pokojowej,225 g
brązowego cukru muscovado,1/2 łyżeczki
aromatu waniliowego,2
jajka,1 łyżeczka
sody,1 łyżeczka
cynamonu,2 łyżeczki sproszkowanego
kardamonu,200 g
mąki żytniej pełnoziarnistej.Wykonanie :
Daktyle zalać 200 ml
wody w rondelku i gotować na wolnym ogniu około 10 minut (aż
daktyle dobrze zmiękną). Dodać
sok z cytryny i dokładnie zmiksować aż powstanie pasta. Odstawić do ostygnięcia.Do dużej miski dodać
masło i
cukier i ubić na puszystą masę. Dodać
aromat waniliowy, kolejno
jajka, miksując po dodaniu każdego.W osobnej misce wymieszać
mąkę z
sodą i
przyprawami. Dodać do masy i dobrze zmiksować. Dodać pastę
daktylową i znowu dobrze wymieszać. Przełożyć do foremki (natłuszczonej i wysypanej
mąką) i piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 170 st. C. Przed wyjęciem sprawdzić czy ciasto jest upieczone za pomocą drewnianego patyczka. Jeśli patyczek jest suchy – można wyjąć ciasto z piekarnika i studzić około 15 minut zanim wyjmiemy je z foremki.
