ßßß Cookit - przepis na Korzenne ciasto daktylowe z żytniej mąki pełnoziarnistej

Korzenne ciasto daktylowe z żytniej mąki pełnoziarnistej

nazwa

Wykonanie

Wreszcie dotarły do mnie wyczekiwane książki – „Nordic Bakery Cookbook” – w której zakochałam się od pierwszego wejrzenia i „Secrets of Scandinavian Cooking …: Scandilicious”. Obie z fantastycznymi zdrowymi przepisami – większość wypieków z mąki żytniej pełnoziarnistej. Jestem zachwycona i nie mogę się doczekać kiedy wszystkie je wypróbuję. Książki nie dość, że zawierają świetne przepisy – są pięknie wydane. Miód na serce i duszę
Na początek wypróbowałam ten właśnie przepis – po cieście pozostało wspomnienie. Rodzina zajadała, aż im się uszy trzęsły i każdy się dziwił jak ciasto z mąki żytniej pełnoziarnistej może być tak dobre 😉 To jeszcze bardziej mnie zmotywowało do wypróbowania pozostałych przepisów. Pojawią się niebawem!
Składniki :
175 g suszonych daktyli,
świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny,
200 g masła w temperaturze pokojowej,
225 g brązowego cukru muscovado,
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego,
2 jajka,
1 łyżeczka sody,
1 łyżeczka cynamonu,
2 łyżeczki sproszkowanego kardamonu,
200 g mąki żytniej pełnoziarnistej.
Wykonanie :
Daktyle zalać 200 ml wody w rondelku i gotować na wolnym ogniu około 10 minut (aż daktyle dobrze zmiękną). Dodać sok z cytryny i dokładnie zmiksować aż powstanie pasta. Odstawić do ostygnięcia.
Do dużej miski dodać masło i cukier i ubić na puszystą masę. Dodać aromat waniliowy, kolejno jajka, miksując po dodaniu każdego.
W osobnej misce wymieszać mąkę z sodą i przyprawami. Dodać do masy i dobrze zmiksować. Dodać pastę daktylową i znowu dobrze wymieszać. Przełożyć do foremki (natłuszczonej i wysypanej mąką) i piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 170 st. C. Przed wyjęciem sprawdzić czy ciasto jest upieczone za pomocą drewnianego patyczka. Jeśli patyczek jest suchy – można wyjąć ciasto z piekarnika i studzić około 15 minut zanim wyjmiemy je z foremki.
Źródło:http://wypieczwymaluj.pl/?p=1424