Wykonanie

Dzięki dodatkowi
cukinii, pozostają miękkie i wilgotne nawet nazajutrz po upieczeniu. Jednocześnie składnik ten jest zupełnie nie do rozpoznania w smaku i… wyglądzie ;)Muffiny upieczone według podanych poniżej proporcji wychodzą delikatnie słodkie.Przygotowałam je według przepisu na to popularne
czekoladowe ciasto
cukiniowe .

Składniki: (12 sztuk)2
jajka1 łyżka
rumu3/4 szklanki
cukru brzozowego1/4 łyżeczki
soli1/4 szklanki przecieru
jabłkowego* (gotowy lub domowej roboty)1 szklanka
mąki pszennej pełnoziarnistej1/2 szklanki
kakao1 i 1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej1/2 łyżeczki
cynamonu2 szklanki (300- 320g) drobno startej
cukinii (odciśniętej z nadmiaru soku)2-3 łyżki posiekanej
gorzkiej czekoladydodatkowo:1-2 małe
gruszki (u mnie odmiana Konferencja)forma do muffinek i papilotki (papierowe foremki)*Przecier
jabłkowy: Można wykorzystać gotowy
mus jabłkowy, taki jak dla niemowląt lub zrobić go samemu. 1-2
jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i drobno pokroić lub zetrzeć na tarce. Dodać 2-4 łyżki gorącej
wody i dusić na wolnym ogniu aż do czasu gdy
jabłka utworzą jednolity mus. Ostudzić do temperatury pokojowej.

Wykonanie:Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. „Wyścielić” papilotkami dołeczki w formie na muffiny.W misce wymieszać mokre składniki:
jajka,
rum,
cukier brzozowy,
sól i przecier
jabłkowy. Do drugiego naczynia wsypać suche składniki:
mąkę,
kakao,
sodę,
cynamon i dobrze wymieszać.Do suchych składników dodać mokre i mieszać, aż do całkowitego ich połączenia. Następnie dodać odciśniętą
cukinię i połamaną
czekoladę.Obrać
gruszki, wykroić gniazda nasienne i przekroić na ćwiartki/ósemki (w zależności od wielkości
owoców).Masę rozłożyć równomiernie do foremek. W środek każdej babeczki wcisnąć kawałek
gruszki.Piec około 30-40 minut, aż do momentu, gdy na wbitym w ciasto patyczku, po wyjęciu, nie będzie surowego ciasta.Smacznego :)