ßßß Cookit - przepis na Czekoladowe ciasto cukiniowe!

Czekoladowe ciasto cukiniowe!

nazwa

Wykonanie

chocolate zucchini cake with creme fraiche
Obok serników, obok chlebka bananowego, jest miejsce właśnie dla tego wypieku. Niewiele razy piekłam go w formie jednoporcjowej, a to dlatego, że lubią je po prostu wszyscy, nawet jeśli nie każdemu mówię, że ma ono w sobie cukinię. Mama przyrównała je kiedyś do czekoladowego piernika, a znajoma wzięła za brownie, i tym sposobem pojawia się u mnie na stole cyklicznie od przeszło niemal dwóch lat. Dla mnie jest to po prostu jedno z najlepszych, a zarazem najzdrowszych ciast, jakie można wymyślić. Jeśli ktoś z Was go nie jadł, zapewniam, że warto to zmienić.
Ja ciasto jadłam dziś gotowe, upieczone wczoraj wieczorem, przechomikowane w lodówce. Żeby było jeszcze bardziej leniwie.
Propo bycia leniwym - sobota. Leniwa jak nigdy, mimo pokaźnej listy rzeczy, których potencjalnie mam się nauczyć. Nawet nie mam siły wychodzić w ten weekend z domu. Po ostatnim dość zabieganym okresie potrzebuję kilku dni odpoczynku w pełnym znaczeniu tego cudownego słowa. Odpoczynek. To cały mój plan.
Co Wy planujecie na dziś?
/1 porcja/
- 1/2 szklanki mąki żytniej/pełnoziarnistej
- 20g naturalnego kakao
- 1,5 łyżki miodu
- 1 jajko
- 150g cukinii
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta cynamonu
- szczypta soli
- opcjonalnie: kilka kostek startej gorzkiej czekolady
W jednej misce mieszamy jajko, miód, sól i jogurt naturalny. W drugim naczyniu dokładnie mieszamy mąkę, kakao, sodę i cynamon. Następnie dodajemy mokre składniki do suchych i dokładnie mieszamy do ich całkowitego połączenia się. Dodajemy startą, odsączoną z wody cukinię, czekoladę i ponownie mieszamy. Ciasto przekładamy do żaroodpornego, natłuszczonego naczynia lub do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy je do nagrzanego do 175*C piekarnika i pieczemy około 30-40 minut do suchego patyczka.
Źródło:http://relishmeals.blogspot.com/2013/05/314-saturday-jednoporcjowe-ciasto-z.html