ßßß
Steki z polędwiczek wieprzowych zapieczone z musem szpinakowym (lub pieczarkowym) to smakowite danie zarówno na „zwykłą” obiado-kolację, ale także wystawne przyjęcie :)Uwaga:)Warto od razu przygotować podwójną porcję musu szpinakowego (lub pieczarkowego) i użyć go w połowie na śniadanie do jajek zapiekanych w szynce, a resztę na obiad do proponowanych dzisiaj steków ;)Składniki: (6-8 steków czyli 3-4 porcje)1 duża polędwiczka wieprzowasól i pieprzoliwamus szpinakowy:1 opakowanie (450 g) mrożonego szpinaku (lub 1/2 kg pieczarek)1 średnia cebula1-2 ząbki czosnku2-4 łyżki twarożku śmietankowegosól i pieprzoliwadodatkowo:4-6 łyżek tartego ostrego żółtego sera (np. Cheddar)Wykonanie:Szpinak rozmrozić, przełożyć na gęste sitko i pozostawić aby odciekł cały płyn.Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oliwy, wrzucić drobno posiekaną cebulę oraz przeciśnięty czosnek i smażyć na średnim ogniu aż cebula będzie miękka i szklista. Zdjąć z patelni i odstawić.Na tę samą patelnię wlać ponownie 2-3 łyżki oliwy i wrzucić szpinak. Smażyć na średnim ogniu około 5 minut (aby odparowała reszta płynu), a następnie dodać cebulę i twarożek. Wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.**Wersja grzybowa:Pieczarki umyć i zetrzeć na grubej tarce. Na patelni, na której smażyła się cebula rozgrzać 2-3 łyżki oliwy. Wrzucić tarte pieczarki i smażyć do czasu aż odparuje cały płyn, a pieczarki zaczną się lekko rumienić. Dodać cebulę i twarożek. Wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.Polędwiczkę pokroić w poprzek na plastry grubości 1,5-2 cm, każdy lekko rozgnieść dłonią (lub delikatnie rozbić tłuczkiem). Na patelni rozgrzać 3-4 łyżki oliwy i obrumienić steki z obu stron.Duże płaskie naczynie żaroodporne posmarować cienko oliwą. Steki oprószyć solą i pieprzem i ułożyć na dnie naczynia, tak aby na siebie nie zachodziły. Na stekach rozłożyć równomiernie cały mus szpinakowy (pieczarkowy), posypać tartym serem i wstawić do nagrzanego do 190-200 stopni piekarnika.Piec 15-25 minut. (Uwaga: Jeśli steki i mus były ciepłe wystarczy 15 minut. Jeśli danie było przygotowane wcześniej i czekało w lodówce na zapieczenie należy trzymać je w piekarniku 20-25 minut.)Podawać z mieszaną sałatką, warzywami gotowanymi na parze lub tak jak ja z marchewką i awokado .Smacznego :)