Wykonanie
Zmarznięci i zmęczeni wracamy z pracy, za oknem szaro i mokro. W takie dni nie marzę o niczym innym jak szybki i smaczny posiłek, po którym szybko
wrócą mi siły do dalszych zajęć. Oto placki, które można zrobić z pozostałych z wcześniejszego posiłku
ziemniaków i
szpinaku. Składniki
miesza się momentalnie i zanim się obejrzymy zjemy pyszny, sycący posiłek :-)450g
mrożonego szpinaku4
ziemniaki średniej wielkości
cebula10 dkg startego
ostrego żółtego sera (np.
cheddar)2 łyżki
mąkiszczypta
gałki muszkatołowej2 ząbki
czosnkusól,
pieprzolej do smażenia
Szpinak rozmrozić i odsączyć, obrane
ziemniaki ugotować i gorące dokładnie rozgnieść widelcem.
Cebulę i
czosnek bardzo drobno posiekać i podsmażyć. Dodać
szpinak,
ziemniaki,
starty ser,
gałkę muszkatołową,
sól i
pieprz - wymieszać. Z powstałej masy formować niewielkie placki, obtaczać w
mące i smażyć na gorącym tłuszczu z obu stron do zarumienienia. Można polewać sosem
śmietanowym.SMACZNEGO :-)