Wykonanie

Tuż po Świętach, przyjemnie „zmęczeni” tradycyjną polską kuchnią, myślę, że dacie się namówić na wypróbowanie bardzo ciekawej i wszechstronnej
przyprawy ;)Zatar (Zathar) to
przyprawa rodem z kuchni arabskiej (ale także izraelskiej, tureckiej i pozostałych
krajów z tego regionu). Jest to mieszanka prażonego białego
sezamu, dzikiego
tymianku, suszonych, a następnie mielonych
jagód sumaka garbarskiego oraz
soli.Używa się jej do… wszystkiego! Do przyprawiania
mięs (
kurczak,
jagnięcina), ryb,
jogurtu,
pieczywa, warzyw… a nawet deserów!
Przyprawę można kupić gotową (internetowe sklepy z
przyprawami, sklepy typu „Kuchnie Świata”) lub pokusić się o jej samodzielne wykonanie. Gotowe mieszanki często zawierają dodatkowe składniki np.
majeranek,
bazylię,
oregano, cząber…

Składniki – wersja podstawowa:1 część
tymianku1 część sumaku1 część prażonego białego
sezamusól do smakudodatkowo:1/4 części
oregano1/4 części
bazylii1/4 części cząbru1/4 części
majerankuPoniżej przedstawiam parę pomysłów na wykorzystanie zataru :)LEBNEH (przepis tutaj) posypany Zatarem i skropiony
oliwą smakuje wprost wybornie jako dodatek do pieczonych/grillowanych warzyw i
mięs.

PIECZONA
MARCHEW z ZataremSkładniki :
surowa marchew – obrana i pokrojona wzdłuż na ćwiartki
natka pietruszki – drobno posiekana
oliwazatar
sok z cytrynysól i
pieprzWykonanie :Naczynie żaroodporne wysmarować
oliwą.
Marchew polać delikatnie
oliwą i dokładnie wymieszać. Oprószyć
solą i
pieprzem. Włożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 20-30 minut w temperaturze 200 stopni, aż do czasu gdy
marchew będzie miękka i przyrumieniona. W czasie pieczenia warzywa 1-2
razy obrócić/przemieszać.Wyjąć, skropić
sokiem z cytryny i posypać posiekaną
natką oraz
przyprawą zatar.Podawać jako osobne danie lub dodatek do mięs/ryb.Smacznego :)