ßßß Cookit - przepis na ZATAR

ZATAR

nazwa

Wykonanie

Tuż po Świętach, przyjemnie „zmęczeni” tradycyjną polską kuchnią, myślę, że dacie się namówić na wypróbowanie bardzo ciekawej i wszechstronnej przyprawy ;)
Zatar (Zathar) to przyprawa rodem z kuchni arabskiej (ale także izraelskiej, tureckiej i pozostałych krajów z tego regionu). Jest to mieszanka prażonego białego sezamu, dzikiego tymianku, suszonych, a następnie mielonych jagód sumaka garbarskiego oraz soli.
Używa się jej do… wszystkiego! Do przyprawiania mięs (kurczak, jagnięcina), ryb, jogurtu, pieczywa, warzyw… a nawet deserów!
Przyprawę można kupić gotową (internetowe sklepy z przyprawami, sklepy typu „Kuchnie Świata”) lub pokusić się o jej samodzielne wykonanie. Gotowe mieszanki często zawierają dodatkowe składniki np. majeranek, bazylię, oregano, cząber…
Składniki – wersja podstawowa:
1 część tymianku
1 część sumaku
1 część prażonego białego sezamu
sól do smaku
dodatkowo:
1/4 części oregano
1/4 części bazylii
1/4 części cząbru
1/4 części majeranku
Poniżej przedstawiam parę pomysłów na wykorzystanie zataru :)
LEBNEH (przepis tutaj) posypany Zatarem i skropiony oliwą smakuje wprost wybornie jako dodatek do pieczonych/grillowanych warzyw i mięs.
PIECZONA MARCHEW z Zatarem
Składniki :
surowa marchew – obrana i pokrojona wzdłuż na ćwiartki
natka pietruszki – drobno posiekana
oliwa
zatar
sok z cytryny
sól i pieprz
Wykonanie :
Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą. Marchew polać delikatnie oliwą i dokładnie wymieszać. Oprószyć solą i pieprzem. Włożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 20-30 minut w temperaturze 200 stopni, aż do czasu gdy marchew będzie miękka i przyrumieniona. W czasie pieczenia warzywa 1-2 razy obrócić/przemieszać.
Wyjąć, skropić sokiem z cytryny i posypać posiekaną natką oraz przyprawą zatar.
Podawać jako osobne danie lub dodatek do mięs/ryb.
Smacznego :)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2011/12/28/zatar