ßßß
Tak mało potrzeba, aby ze zwykłej kostki rybnej „wyczarować” eleganckie i smakowite danie!Mrożone kostki lub filety z ryby przykryte łuską z plasterków cukinii, podane z dodatkiem sosu pomidorowego stanowią pięknie prezentujące się i bardzo smaczne danie.Robi się je łatwo i szybko, co dodatkowo zwiększa jeszcze atrakcyjność tej potrawy :)Gorąco polecam :)Uwaga:)Na zdjęciach są dwie wersje ryby. Za pierwszym razem wykorzystałam mrożone kostki z mintaja, a za drugim razem mrożone filety z barramundii (baaardzo pysznej ryby, hodowanej w Polsce!).Za pierwszym razem udało mi się sfotografować tylko wersję przygotowaną do pieczenia, za drugim natomiast rybę już upieczoną i gotową do podania ;)
Składniki :4 mrożone kostki rybne (lub 3-4 filety bez ości)1-2 małe cukinieulubiona przyprawa do rybsól i pieprzoliwa z oliweksos pomidorowy – przepis tutaj (lub sos adżika – tutaj)Wykonanie :Kostki (filety) rozmrozić. Oprószyć solą, pieprzem i ulubioną przyprawą do ryb.Cukinie (ze skórką) pokroić na cienkie plasterki (najwygodniej jest to robić na tarce do mizerii). Na filetach ułożyć warstwę „cukiniowych łusek”. Oprószyć solą i spryskać/skropić oliwą.Piec 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 190-200 stopni.*
*Uwaga: Nawet całkowicie rozmrożone kostki/filety rybne, w czasie pieczenia „puszczą sok”. Dlatego też, ze względów czysto estetycznych, nie radzę podawać ich w naczyniu, w którym się piekły.Na talerze nałożyć po 2-4 łyżki sosu pomidorowego, a na wierzch upieczone filety z ryby. Podawać od razu.Smacznego :)
ROK TEMU NA BLOGUNa śniadanie jajka w kokilkach ze szpinakiem
Na lunch zupa krem z kalafiora .
Na obiado-kolację polecam udka pieczone w jogurcie
oraz polędwiczki wieprzowe w sosie jajeczno-cytrynowym .
Na deser natomiast pieczone figi lub śliwki z twarożkiem i pistacjami :)