Wykonanie
Tak mało potrzeba, aby ze zwykłej kostki
rybnej „wyczarować” eleganckie i smakowite danie!Mrożone kostki lub
filety z ryby przykryte łuską z plasterków
cukinii, podane z dodatkiem
sosu pomidorowego stanowią pięknie prezentujące się i bardzo smaczne danie.Robi się je łatwo i szybko, co dodatkowo zwiększa jeszcze atrakcyjność tej potrawy :)Gorąco polecam :)Uwaga:)Na zdjęciach są dwie wersje
ryby. Za pierwszym razem wykorzystałam mrożone kostki z
mintaja, a za drugim razem mrożone filety z barramundii (baaardzo pysznej
ryby, hodowanej w Polsce!).Za pierwszym razem udało mi się sfotografować tylko wersję przygotowaną do pieczenia, za drugim natomiast
rybę już upieczoną i gotową do podania ;)
Składniki :4 mrożone kostki
rybne (lub 3-4 filety bez ości)1-2 małe
cukinieulubiona
przyprawa do rybsól i
pieprzoliwa z oliweksos pomidorowy – przepis tutaj (lub sos adżika – tutaj)Wykonanie :Kostki (filety) rozmrozić. Oprószyć
solą,
pieprzem i ulubioną
przyprawą do ryb.
Cukinie (ze skórką) pokroić na cienkie plasterki (najwygodniej jest to robić na tarce do mizerii). Na filetach ułożyć warstwę „cukiniowych łusek”. Oprószyć
solą i spryskać/skropić
oliwą.Piec 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 190-200 stopni.*
*Uwaga: Nawet całkowicie rozmrożone kostki/filety
rybne, w czasie pieczenia „puszczą sok”. Dlatego też, ze względów czysto estetycznych, nie radzę podawać ich w naczyniu, w którym się piekły.Na talerze nałożyć po 2-4 łyżki
sosu pomidorowego, a na wierzch upieczone
filety z ryby. Podawać od razu.Smacznego :)
ROK TEMU NA BLOGUNa śniadanie
jajka w kokilkach ze
szpinakiemNa lunch zupa krem z
kalafiora .
Na obiado-kolację polecam udka pieczone w
jogurcieoraz
polędwiczki wieprzowe w sosie jajeczno-
cytrynowym .
Na deser natomiast pieczone
figi lub
śliwki z
twarożkiem i
pistacjami :)