Staram się aby przynajmniej raz w tygodniu na stole „zagościły” ryby. (Nie zawsze mi się to jednak udaje…)Tym razem nabyłam halibuta i przygotowałam roladki z dodatkiem cukinii i suszonych pomidorów.Przepis podpatrzony tutaj .Uwaga:)Tak upieczone roladki są baaardzo delikatne w smaku. Można je podawać „w sosie” własnym, ale można także podać dodatkowe sosy. Polecam sos pomidorowy i sos adżika (na gorąco albo na zimno) lub jogurt przyprawiony czosnkiem i ziołami.Składniki:1 filet z halibuta (lub z innej ryby)1 cukinia1 cytryna100-150 ml wytrawnego białego winakilka suszonych pomidorów (w oliwie)sól lub ulubiona przyprawa do rybpieprzoliwa z oliwekPrzygotowanie:Cukinię pokroić wzdłuż na cieniutkie plastry (max 1/2 cm). Posmarować cienko oliwą i smażyć na patelni (najlepiej takiej z powłoką nieprzywierającą) aż zmięknie (2-3 minuty z każdej strony). Odłożyć.Filety ryby posolić i posypać pieprzem (lub ulubioną przyprawą do ryb), skropić sokiem z cytryny. Następnie pokroić wzdłuż na długie paski, o szerokości i długości odpowiadającej mniej więcej wielkości plastrów cukinii.Na pasku ryby kłaść plasterek cukinii oraz suszonego pomidora i zwijać w roladki. Każdą spinać patyczkiem i układać w naczyniu do zapiekania (wysmarowanym wcześniej oliwą). Na dno naczynia wlać białe wino.Wstawić do piekarnika i zapiekać przez 20-25 minut w temperaturze 190-200 stopni.Podawać zaraz po wyjęciu z pieca.Smacznego:)Polecam także szaszłyki rybneoraz łososia w sosie pomarańczowym :)