ßßß Cookit - przepis na ROLADKI Z RYBY I CUKINII

ROLADKI Z RYBY I CUKINII

nazwa

Wykonanie

Staram się aby przynajmniej raz w tygodniu na stole „zagościły” ryby. (Nie zawsze mi się to jednak udaje…)
Tym razem nabyłam halibuta i przygotowałam roladki z dodatkiem cukinii i suszonych pomidorów.
Przepis podpatrzony tutaj .
Uwaga:)
Tak upieczone roladki są baaardzo delikatne w smaku. Można je podawać „w sosie” własnym, ale można także podać dodatkowe sosy. Polecam sos pomidorowy i sos adżika (na gorąco albo na zimno) lub jogurt przyprawiony czosnkiem i ziołami.
Składniki:
1 filet z halibuta (lub z innej ryby)
1 cukinia
1 cytryna
100-150 ml wytrawnego białego wina
kilka suszonych pomidorów (w oliwie)
sól lub ulubiona przyprawa do ryb
pieprz
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Cukinię pokroić wzdłuż na cieniutkie plastry (max 1/2 cm). Posmarować cienko oliwą i smażyć na patelni (najlepiej takiej z powłoką nieprzywierającą) aż zmięknie (2-3 minuty z każdej strony). Odłożyć.
Filety ryby posolić i posypać pieprzem (lub ulubioną przyprawą do ryb), skropić sokiem z cytryny. Następnie pokroić wzdłuż na długie paski, o szerokości i długości odpowiadającej mniej więcej wielkości plastrów cukinii.
Na pasku ryby kłaść plasterek cukinii oraz suszonego pomidora i zwijać w roladki. Każdą spinać patyczkiem i układać w naczyniu do zapiekania (wysmarowanym wcześniej oliwą). Na dno naczynia wlać białe wino.
Wstawić do piekarnika i zapiekać przez 20-25 minut w temperaturze 190-200 stopni.
Podawać zaraz po wyjęciu z pieca.
Smacznego:)
Polecam także szaszłyki rybne
oraz łososia w sosie pomarańczowym :)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2010/10/29/roladki-z-ryby-i-cukinii