Wykonanie
Błyskawiczny obiad. Moczenie
ryby w
mleku likwiduje zapach, który nie każdy lubi. Jeżeli nie mamy czasu na długie moczenie, zalejmy
rybę mlekiem przynajmniej na 15 - 20 minut.
Halibut okazał się bardzo smaczną
rybą - przyznaję ze wstydem, że wcześniej nigdy go nie
jadłam. A szkoda, teraz to nadrobię.
składniki ( 2 porcje)2 dzwonka
halibutasólpieprz cytrynowymlekooliwaprzygotowanie
Halibuta umyć i osuszyć. Zalać
mlekiem i odstawić na 1 - 2 godziny. Po tym czasie
rybę wyjąć, osuszyć, posolić, posypać sporą ilością
pieprzu, lekko posmarować z obu stron
oliwą. Patelnię grillową lub grill elektryczny rozgrzać. Na grillu elektrycznym grillować
rybę przez ok 5 - 6 min ( grill dwustronny). Jeżeli używamy patelni grillowej
rybę grillować nieco dłużej - ok 4 min z każdej strony, w połowie grillowania przewrócić. Czas jest orientacyjny - zależy od grubości naszego dzwonka - pieczemy do czasu, aż
mięso zrobi się białe i łatwo się rozdziela. Podawać z kawałkiem
cytryny. Smacznego!