Wspaniałe, miękkie i puszyste naleśniki! Wprost idealne na śniadanie!Podane z sosem truskawkowym, borówkami i twarożkiem smakowały całej Rodzinie :)Przepis zaczerpnięty z forum CinCin.Składniki: (4 sztuki o średnicy około 15 cm)1 szklanka maślanki1 1/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (u mnie graham 1850)1 łyżka fruktozy (cukru brzozowego/syropu z agawy) – ja użyłam waniliowej fruktozy1 łyżeczka sody1 łyżeczka proszku do pieczenia1 jajko (białko ubite na pianę)szczypta solimargaryna lub delikatna oliwa do smażeniaWykonanie:Oddzielić żółtko od białka. Białko ubić z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę.Mąkę, maślankę, fruktozę, żółtko, sodę i proszek do pieczenia dokładnie zmiksować. (Uwaga: Ciasto powinno mieć konsystencję dość gęstej śmietany. Jeśli jest za gęste dolać odrobinę mleka lub wody.)Na koniec dodać białko ubite na pianę i delikatnie wymieszać.Na lekko posmarowaną margaryną lub oliwą patelnię wylewać dosyć grubo ciasta i smażyć na średnim ogniu, pod przykryciem. Przewracać jak wierzch będzie ścięty.Podawać z musem ze zmiksowanych owoców (u mnie z mrożonych truskawek) i/lub świeżymi owocami oraz twarożkiem (jogurtem).Smacznego:)