ßßß Cookit - przepis na Pełnoziarniste gofry z suszonymi śliwkami

Pełnoziarniste gofry z suszonymi śliwkami

nazwa

Wykonanie

Jakoś tak się w tej naszej koperkowej kuchni złożyło, że mniej więcej w co drugi weekend, na śniadanie, powstają gofry. Żeby nie było nudno, kombinujemy z różnymi dodatkami. Tym razem postawiłam na zdrowszą wersję. Zapas śliwek suszonych i innych bakalii mam od firmy Bakal, a cukier trzcinowy i mąka pełnoziarnista zawsze znajdę w kuchennej szafce. Tak to już jest w koperkowej kuchni. Pełnoziarniste gofry z suszonymi śliwkami to nie tylko fajne śniadanie, ale i ciekawa przekąska, którą można sklasyfikować jako zdrowe słodycze.
Składniki:
3 jajka
Czubata łyżka drobnego cukru trzcinowego
Łyżeczka proszku do pieczenia
Łyżeczka sody oczyszczonej
Szczypta soli
Szklanka mąki pszennej
Szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
¼ szklanki oliwy
Szklanka mleka
½ szklanki maślanki
50g suszonych śliwek
Wykonanie:
Oddzielamy białka od żółtek. Z białek, ze szczyptą soli ubijamy sztywną pianę.
Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy mleko, maślankę, oliwę, sodę, proszek i obie mąki. Całość miksujemy. Dodajemy drobno posiekane śliwki (śliwki powinny być miękkie, jeżeli są bardzo wysuszone, trzeba je wcześniej namoczyć). Na samym końcu dodajemy pianę z białek i całość ostrożnie mieszamy łyżką.
W rozgrzanej gofrownicy smażymy gofry zgodnie z instrukcją dołączoną do urządzenia.
Źródło:http://koper-w-kuchni.blogspot.com/2012/05/penoziarniste-gofry-z-suszonymi.html