Wykonanie
Jakoś tak się w tej naszej koperkowej kuchni złożyło, że mniej więcej w co drugi weekend, na śniadanie, powstają gofry. Żeby nie było nudno, kombinujemy z różnymi dodatkami. Tym razem postawiłam na zdrowszą wersję. Zapas
śliwek suszonych i innych
bakalii mam od firmy
Bakal, a
cukier trzcinowy i
mąka pełnoziarnista zawsze znajdę w kuchennej szafce. Tak to już jest w koperkowej kuchni. Pełnoziarniste gofry z
suszonymi śliwkami to nie tylko fajne śniadanie, ale i ciekawa przekąska, którą można sklasyfikować jako zdrowe
słodycze.

Składniki:3
jajkaCzubata łyżka drobnego
cukru trzcinowegoŁyżeczka
proszku do pieczeniaŁyżeczka
sody oczyszczonejSzczypta
soliSzklanka
mąki pszennejSzklanka
mąki pszennej pełnoziarnistej¼ szklanki
oliwySzklanka
mleka½ szklanki
maślanki50g suszonych
śliwekWykonanie:Oddzielamy
białka od
żółtek. Z
białek, ze szczyptą
soli ubijamy sztywną pianę.
Żółtka ucieramy z
cukrem na puszystą masę, dodajemy
mleko,
maślankę,
oliwę,
sodę, proszek i obie
mąki. Całość miksujemy. Dodajemy drobno posiekane
śliwki (
śliwki powinny być miękkie, jeżeli są bardzo wysuszone, trzeba je wcześniej namoczyć). Na samym końcu dodajemy pianę z
białek i całość ostrożnie mieszamy łyżką.W rozgrzanej gofrownicy smażymy gofry zgodnie z instrukcją dołączoną do urządzenia.

