Wakacyjnych wspomnień cd…Słodkie śniadanie dla wszystkich wielbicieli orzechowych smaczków :)Racuszki smakują najlepiej podane z serkiem wiejskim (takim „granulowanym”) oraz polane syropem z agawy (ewentualnie klonowym).Mniam :)Składniki: (około 25 sztuk)2 jaja (osobno białka i żółtka!)125 ml maślanki100 g drobno mielonych orzechów lub migdałów175 g mąki pszennej (u mnie luksusowa 550)200-250 ml mleka1/2 łyżeczki proszku do pieczenia25-30 orzechów pekanszczypta soli1-2 łyżki oliwy do smażeniaWykonanie:Oddzielić białka od żółtek i ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Odstawić.Żółtka wymieszać z maślanką i połową mleka. Wsypać mąkę, proszek do pieczenia i mielone/tarte orzechy. Miksować dodając tyle mleka aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Wymieszać delikatnie z ubitą wcześniej pianą.Dużą patelnię (najlepiej z nieprzywierającą powłoką) rozgrzać i posmarować cienko oliwą. Na dnie, w sporych odstępach kłaść po 4-5 orzechów pekan, a następnie na każdym kłaść duży „kleks” ciasta. Racuszki smażyć na średnim ogniu pod przykryciem . W połowie smażenia obracać na drugą stronę.Orzechowe racuszki najlepiej smakują podane z serkiem wiejskim („granulowanym”) oraz polane syropem z agawy (lub ewentualnie klonowym).Smacznego :)