ßßß Cookit - przepis na ORZECHOWE RACUSZKI

ORZECHOWE RACUSZKI

nazwa

Wykonanie

Wakacyjnych wspomnień cd…
Słodkie śniadanie dla wszystkich wielbicieli orzechowych smaczków :)
Racuszki smakują najlepiej podane z serkiem wiejskim (takim „granulowanym”) oraz polane syropem z agawy (ewentualnie klonowym).
Mniam :)
Składniki: (około 25 sztuk)
2 jaja (osobno białka i żółtka!)
125 ml maślanki
100 g drobno mielonych orzechów lub migdałów
175 g mąki pszennej (u mnie luksusowa 550)
200-250 ml mleka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
25-30 orzechów pekan
szczypta soli
1-2 łyżki oliwy do smażenia
Wykonanie:
Oddzielić białka od żółtek i ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Odstawić.
Żółtka wymieszać z maślanką i połową mleka. Wsypać mąkę, proszek do pieczenia i mielone/tarte orzechy. Miksować dodając tyle mleka aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Wymieszać delikatnie z ubitą wcześniej pianą.
Dużą patelnię (najlepiej z nieprzywierającą powłoką) rozgrzać i posmarować cienko oliwą. Na dnie, w sporych odstępach kłaść po 4-5 orzechów pekan, a następnie na każdym kłaść duży „kleks” ciasta. Racuszki smażyć na średnim ogniu pod przykryciem . W połowie smażenia obracać na drugą stronę.
Orzechowe racuszki najlepiej smakują podane z serkiem wiejskim („granulowanym”) oraz polane syropem z agawy (lub ewentualnie klonowym).
Smacznego :)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2012/08/18/orzechowe-racuszki