Wykonanie
Dziś propozycja na weekendowe śniadanie. Przygotowaniem tym razem zajął się mój mąż, ale nie przeszkadza to we wrzuceniu przepisu na bloga... :-) Przepis na te pyszne, puchate omleciki znaleźliśmy w trzynastym numerze ale pychoty!
Składniki:250 ml
maślanki125 g
mąki pszennej1
jajkoszczypta
soli1 łyżeczka
sody oczyszczonej1 łyżeczka
proszku do pieczenia20 dag
cukru pudruoliwa z oliwek do smażeniaLista zakupów.Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę.
Oliwę rozgrzewamy na płaskiej patelni, masę wylewamy w formie małych placuszków i smażymy aż spód się zarumieni, po czym omleciki przewracamy na drugą stronę.Usmażone podajemy posypane
cukrem pudrem, dodatkowo na wierzch można nałożyć
konfiturę lub polać
syropem klonowym.