Wykonanie
Kiedyś obiecałam Wam, że przetestuję jak smakują naleśniki amerykańskie z
bekonem i
syropem klonowym. Sam tłuszcz,
cukier i góra kalorii czyli smakują genialnie. I nie dziwię się, że Amerykanie mają problemy z otyłością, jeśli każdy poranek zaczynają takim śniadaniem. Ale raz na jakiś czas można sobie pozwolić.Składniki
jajko, 1 sztuka
sól, szczypta
maślanka, 1 i 1/4 szklanki
oliwa, 1/4 szklanki
mąka pszenna, 1 i 1/4 szklanki
cukier puder, 1/4 szklanki
proszek do pieczenia lub
soda, 1 i 1/2 łyżeczki
bekon, kilka cienkich plastrów
syrop klonowy do polaniaSposób przygotowania
Białko oddzielić od
żółtka.
Białko ubić na sztywno ze szczyptą
soli.
Żółtko,
maślankę i
oliwę połączyć.Dodać
mąkę,
cukier i proszek. Dokładnie zmiksować.Na koniec bardzo delikatnie wymieszać z ubitymi
białkami.Smażyć z obu stron na złoty kolor na suchej patelni na słabym ogniu.W międzyczasie zarumienić
bekon również na suchej patelni.Pancakes podawać ułożone piętrowo po 3 sztuki z plastrami smażonego
bekonu i polane
syropem klonowym.voltaren online