Wykonanie
Kochani! Usmażenie amerykańskich pancakes chodziło za mną od bardzo dawna. W końcu zrealizowałam swoje zamierzenia i wyszło pysznie. Podałam je z samym
syropem klonowym, tak jak pokazała mi to moja współlokatorka Meredith pochodząca ze stanu Vermont podczas wymiany studenckiej dawno, dawno temu.Przepis zaczerpnęłam z Kwestii Smaku . Zrobiłam jednak mini placuszki (smażyłam po 3 na raz). Z podanej ilości wyszło ich ponad 20. Ale możecie zrobić naleśniki na całą patelnię (polecam taką 24 cm max.) i wtedy wyjdzie Wam ich koło 8 sztuk.
Składniki na 4 osoby:250 ml
maślanki1 duże
jajko2 czubate łyżki
cukru pudruok. 175 g
mąki pszennej (1 i 1/4 szklanki)1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonejszczypta
soli1/4 szklanki oleju/oliwy
syrop klonowy do podania1. Wymieszać
maślankę z
jajkiem. Następnie dodać
cukier znów wymieszać (najlepiej w blenderze lub mikserem).2. Dodać
mąkę rozmieszaną z
sola,
sodą i
proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać
oliwę i dokładnie wymieszać.3. Smażyć na średnio rozgrzanej patelni. Jeśli smażymy z dwóch stron na specjalnej patelni do naleśników, to można to robić bez dodatkowego tłuszczu. Jeśli nie, to przed każdą partią rozprowadzamy na patelni cienką warstwę oleju/oliwy.4. Podawać z
syropem klonowym/dżemem/owocami.Polecam Wam naprawdę wypróbować połączenie z
syropem klonowym, który wsiąka w naleśniczki i nadaje im super smak. Oczywiście takie naleśniki nie są najzdrowsze, bo mają dodatki spulchniające, ale raz na jakiś czas spokojnie można je zjeść 😛