ßßß
Składniki na 4 osoby:250 ml maślanki1 duże jajko2 czubate łyżki cukru pudruok. 175 g mąki pszennej (1 i 1/4 szklanki)1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonejszczypta soli1/4 szklanki oleju/oliwysyrop klonowy do podania1. Wymieszać maślankę z jajkiem. Następnie dodać cukier znów wymieszać (najlepiej w blenderze lub mikserem).2. Dodać mąkę rozmieszaną z sola, sodą i proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać oliwę i dokładnie wymieszać.3. Smażyć na średnio rozgrzanej patelni. Jeśli smażymy z dwóch stron na specjalnej patelni do naleśników, to można to robić bez dodatkowego tłuszczu. Jeśli nie, to przed każdą partią rozprowadzamy na patelni cienką warstwę oleju/oliwy.4. Podawać z syropem klonowym/dżemem/owocami.Polecam Wam naprawdę wypróbować połączenie z syropem klonowym, który wsiąka w naleśniczki i nadaje im super smak. Oczywiście takie naleśniki nie są najzdrowsze, bo mają dodatki spulchniające, ale raz na jakiś czas spokojnie można je zjeść 😛