ßßß Cookit - przepis na ORIENTALNA ZUPA Z ŁOSOSIEM

ORIENTALNA ZUPA Z ŁOSOSIEM

nazwa

Wykonanie

Za sprawą orientalnych przypraw i dodatków zupa ta ma zdecydowanie daleko-azjatycki „klimat”. Mamy tu więc odrobinę imbiru, troszkę trawy cytrynowej, szczyptę kolendry oraz ostrą papryczkę.
Dzięki temu, łosoś i łagodne w smaku warzywa mają czym uzupełnić swój smak :)
Mnie kojarzy się to z wzorem namalowany czarną ostrą kreską na pastelowym tle…
Składniki:
1 kalarepka
1/2 cukinii
1 koper włoski (opcjonalnie)
5 cm pora (zielonkawa część)
kawałek świeżego łososia (bez skóry i bez ości)
1 litr bulionu warzywnego
1-2 łyżeczki tartego świeżego imbiru
1-2 łyżeczki posiekanej trawy cytrynowej (lub pasty z trawy cytrynowej, lub ewentualnie 1/2 łyżeczki tartej skórki cytrynowej i 1-2 łyżeczki soku z cytryny)
1 łyżka posiekanej kolendry
ostra papryczka chilli – ilość według uznania (lub czerwonej pasty curry)
sól i pieprz
oliwa z oliwek
Wykonanie:
Kalarepkę obrać. Cukinię (razem ze skórką), pora oraz kalarepkę pociąć w paseczki.
Krótko przesmażyć na 2-3 łyżkach oliwy. Zalać bulionem i zagotować. Dodać przyprawy smakowe: tarty świeży imbir, posiekaną trawę cytrynową oraz papryczkę chilli. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie sokiem z cytryny.
Do gorącej zupy wrzucić łososia pociętego w dużą kostkę. Gotować na średnim ogniu 3-5 minut, a następnie wyłączyć i pozostawić na gorącej płycie aby ryba „sama doszła”.
Przed podaniem posypać posiekaną kolendrą.
Smacznego:)
Wielbicielom kuchni orientalnej dodatkowo polecam zupę tajską
oraz pikantno-kwaśną zupę chińską.
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2011/02/11/orientalna-zupa-z-lososiem