Wykonanie

Wyśmienite danie na sobotnie śniadanie!Wystarczy garstka
maku i aromatyczny, gorący sos
pomarańczowy, żeby zwykłe placuszki nabrały nowego wymiaru! :)Spróbujcie koniecznie, a na pewno nie będziecie żałować!Przepis pochodzi z tej strony.Uwaga:)Placuszki można podawać na słodko lub w wersji wytrawnej, np. z dodatkiem
łososia i
jogurtu.Składniki: (10-12 szt placuszków)1 szklanka
mąki pszennej pełnoziarnistej1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/4 łyżeczki
sodyszczypta
soli2-3 łyżki suchego
maku1 szklanka
maślanki (ja dałam
jogurt naturalny)1/2 szklanki
mleka (lub mniej w zależności od gęstości ciasta)1 duże
jajko1 łyżka
oleju kokosowego (lub
masła), rozpuszczonego(Uwaga: W przepisie dodatkowo były jeszcze uprażone
ziarna słonecznika (1/4 szklanki), ale ja je pominęłam.)3-4 łyżki
oliwy do smażeniaSOS
POMARAŃCZOWY2
pomarańcze obrane i pokrojone na cząstkisok z 1
pomarańczy1/2 łyżeczki skórki otartej z
pomarańczy1/4 łyżeczki utartego świeżego
imbiru (opcjonalnie)1-2 łyżki
syropu z agawy (fruktozy lub
cukru brzozowego)Wykonanie:
Mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia,
sodą,
solą i
makiem. Dodać
jajko,
maślankę (lub
jogurt), rozpuszczony
olej kokosowy. Wymieszać. Dodać taką ilość
mleka aby ciasto było dość rzadkie, ale nie za bardzo lejące.Rozgrzać patelnię i posmarować
oliwą. Placuszki smażyć na średnim ogniu pod przykryciem. Usmażone placuszki trzymać w cieple (np. w piekarniku nagrzanym do temperatury 60 stopni).Przygotować sos
pomarańczowy.
Pomarańcze obrać ze skórki i pokroić na cząstki. Na patelnię, lub do szerokiego rondelka wlać sok z
pomarańczy. Gotować na dużym ogniu, aż odparuje do połowy objętości. Wrzucić pokrojone
pomarańcze, dodać otartą
skórkę pomarańczową oraz utarty
imbir. Gotować 3-5 minut, aż
owoce będą gorące. Dosłodzić do smaku
syropem z agawy (fruktozą lub
cukrem brzozowym).Ciepłe placuszki podawać polane gorącym sosem
pomarańczowym.Smacznego:)