Wykonanie
Proziaki to słynne placuszki podkarpackie. U mnie dziś w nieco zmodyfikowanej formie- pieczone zamiast smażonych. Wyszły świetnie !
![](/Data/Images/tradycyjnakuchnia.blogspot.com\2015_slash_08_slash_proziaki-pieczone-sodziaki-bueczki-z/l/-1584215531.JPG)
Składniki:200 ml
maślanki,1 1/3 szklanki
maki½ łyżeczki
sody oczyszczonej,1
jajko,2 łyżki
oleju,2 łyżki
masła,
sól do smaku.Wykonanie:
Maślankę przelać do miski, dodać
mąkę,
jajko,
sodę oczyszczoną,
sól do smaku i wymieszać dokładnie ręką. Następnie przełożyć ciasto łyżka do foremek wysmarowanych
olejem. Nagrzać piekarnik do temperatury 200 stopni. Piec około 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika jeszcze ciepłe posmarować
masełkiem.