ßßß
Jest to taka prawdziwa zupa rybaka!Bardzo „bogata” zarówno w różnorodne warzywa oraz zioła jak i mieszankę wszelkiego gatunku owoców morza:)Stanowczo polecam wszystkim wielbicielom „morskich smaczków”!Przepis zaczerpnęłam z tej strony.Uwaga:)Wywar rybny, który mi pozostał z gotowania łososia (łosoś z ogórkową łuską), jeszcze tego samego dnia odparowałam do połowy objętości i zawekowałam . Dzięki temu dzisiaj miałam gotową „bazę” do prezentowanej zupy rybnej:)Składniki:2-3 łyżki oliwy z oliwek2 średnie cebule – drobno posiekane2 ząbki czosnku – przeciśnięte1 mała puszka koncentratu pomidorowego1 bulwa kopru włoskiego* – posiekana2 średnie marchwie – pocięte na cienkie plasterki1 czerwona papryka – pokrojona w kostkę1 szklanka białego wytrawnego wina1 litr esencjonalnego wywaru rybnego (lub warzywnego)2-3 szklanki mieszanki pokrojonych owoców morza i ryb (świeże lub mrożone)1 łyżeczka tymianku1 łyżeczka estragonusól i pieprz do smaku*Przy okazji gotowania tej zupy, pierwszy raz w mojej kuchni pojawił się… koper włoski! Przyznam się szczerze, że jeszcze sobie o nim nie wyrobiłam własnego zdania;)Wykonanie:W garnku rozgrzać oliwę i wrzucić posiekaną cebulę oraz przeciśnięty czosnek. Dusić 3-4 minuty. Dodać koncentrat pomidorowy i mieszając od czasu do czasu, gotować kolejne 5-7 minut.Dodać posiekany koper włoski, pokrojone w cienkie plasterki marchewki, pokrojoną w kostkę paprykę oraz przyprawy (tymianek, estragon i pieprz). Zalać wszystko winem oraz wywarem i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień do małego i gotować około 15 minut aż warzywa będą miękkie.Dodać owoce morza i gotować 5-10 minut. (Uwaga: Ja wykorzystałam gotową mrożoną mieszankę. Przed dodaniem zamrożone owoce morza zalałam ciepłą/letnią wodą i pozostawiłam do rozmrożenia. Trwało to około kwadrans. Po tym czasie odcedziłam i dodałam do zupy.)Doprawić do smaku solą i pieprzem.Smacznego:)