Wykonanie

Jest to taka prawdziwa zupa rybaka!Bardzo „bogata” zarówno w różnorodne warzywa oraz
zioła jak i mieszankę wszelkiego gatunku
owoców morza:)Stanowczo polecam wszystkim wielbicielom „morskich smaczków”!Przepis zaczerpnęłam z tej strony.Uwaga:)
Wywar rybny, który mi pozostał z gotowania
łososia (
łosoś z
ogórkową łuską), jeszcze tego samego dnia odparowałam do połowy objętości i zawekowałam . Dzięki temu dzisiaj miałam gotową „bazę” do prezentowanej zupy
rybnej:)Składniki:2-3 łyżki
oliwy z oliwek2 średnie
cebule – drobno posiekane2 ząbki
czosnku – przeciśnięte1 mała puszka
koncentratu pomidorowego1 bulwa
kopru włoskiego* – posiekana2 średnie marchwie – pocięte na cienkie plasterki1
czerwona papryka – pokrojona w kostkę1 szklanka białego
wytrawnego wina1 litr esencjonalnego
wywaru rybnego (lub warzywnego)2-3 szklanki mieszanki pokrojonych
owoców morza i ryb (świeże lub mrożone)1 łyżeczka
tymianku1 łyżeczka
estragonusól i
pieprz do smaku*Przy okazji gotowania tej zupy, pierwszy raz w mojej kuchni pojawił się…
koper włoski! Przyznam się szczerze, że jeszcze sobie o nim nie wyrobiłam własnego zdania;)Wykonanie:W garnku rozgrzać
oliwę i wrzucić posiekaną
cebulę oraz przeciśnięty
czosnek. Dusić 3-4 minuty. Dodać
koncentrat pomidorowy i mieszając od czasu do czasu, gotować kolejne 5-7 minut.Dodać posiekany
koper włoski, pokrojone w cienkie plasterki
marchewki, pokrojoną w kostkę
paprykę oraz
przyprawy (
tymianek,
estragon i
pieprz). Zalać wszystko
winem oraz
wywarem i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień do małego i gotować około 15 minut aż warzywa będą miękkie.Dodać
owoce morza i gotować 5-10 minut. (Uwaga: Ja wykorzystałam gotową mrożoną mieszankę. Przed dodaniem zamrożone
owoce morza zalałam ciepłą/letnią
wodą i pozostawiłam do rozmrożenia. Trwało to około kwadrans. Po tym czasie odcedziłam i dodałam do zupy.)Doprawić do smaku
solą i
pieprzem.Smacznego:)