ßßß Cookit - przepis na GOŁĄBKI Z MIĘSEM I QUINOA

GOŁĄBKI Z MIĘSEM I QUINOA

nazwa

Wykonanie

Danie z cyklu „Klasycy Kuchni Polskiej”, może tylko w odrobinę zmienionej formie, bo z dodatkiem komosy ryżowej zamiast ryżu i w niecodziennym kształcie:)
Uwaga:)
Powiem szczerze, że zakochałam się w tym stożkowym kształcie gołąbków od pierwszego wejrzenia! Według mnie nawet te klasyczne z mięsem i ryżem nabiorą zupełnie nowego smaku jeśli przygotujemy je właśnie w ten sposób!
W instruktażowej sesji zdjęciowej wzięła udział moja „nauczycielka Kuchni Ukraińskiej” – Tetiana. Okazało się, że jest to tradycyjny sposób zwijania gołąbków w jej kraju:)
Do przygotowania gołąbków można użyć zwykłej kapusty, ja natomiast wolę kapustę włoską, bo jej liście są smaczniejsze, miększe, ładniejsze i łatwiej je oddzielać od główki przygotowując gołąbki.
Składniki: (około 20 sztuk gołąbków)
1 średnia główka kapusty włoskiej – potrzebnych będzie około 10 dużych liści
600-700 g mielonego mięsa wołowego
1 szklanka quinoa (więcej o samej quinoa i jej gotowaniu czytaj w Vademecum)
1-2 cebule
sól i pieprz
liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny w ziarenkach
2 szklanki bulionu
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
Wykonanie:
Przygotować liście. W dużym garnku zagotować osoloną wodę. (Uwaga: Jeśli kapusta jest bardzo młoda, trzeba do wody dodać 1 łyżkę octu, aby zapobiec rozgotowaniu się liści.) Po kolei oddzielać liście od główki kapusty (pierwsze, najtwardsze wyrzucić; zacząć od tych, które są zwinięte w główkę). Wkładać po 2 sztuki do wrzącej wody. Gotować każdą partię około 2 minuty. Wyjmować i odkładać do odsączenia. Każdy liść przekroić na 2 części wzdłuż głównego nerwu. Najtwardszy nerw odciąć.
Przygotować farsz. Ugotować quinoa do miękkości (około 10-15 minut) w osolonej wodzie w proporcji 1:2 (1 szklanka quinoa + 2 szklanki wody). Cebulę posiekać i zeszklić na 3 łyżkach oliwy. Wymieszać mielone mięso z usmażoną cebulą, ugotowaną quinoa i przyprawić do smaku solą i pieprzem. (Farsz musi być zdecydowany w smaku.)
Na zdjęciu kolejne czynności pokazane są zgodnie z ruchem wskazówek zegara ;)
Nakładać 2 łyżki farszu na połówkę liścia kapusty i zwijać w stożek. Końcówki wpychać w środek podstawy stożka.
Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć 2 liście laurowe, a następnie kłaść kolejne gołąbki. Na wierzch położyć dodatkowe 2 liście laurowe oraz kilka ziarenek ziela angielskiego. Całość zalać bulionem do połowy wysokości naczynia. Wierzchnią warstwę gołąbków zabezpieczyć dodatkowym liściem kapusty. Naczynie żaroodporne dokładnie przykryć pokrywą (lub folią aluminiową) i wstawić do piekarnika. Piec 90 minut w temperaturze 160-170 stopni. (Uwaga: Gołąbki można także włożyć do szerokiego garnka i dusić na średnim ogniu przez 60-75 minut. Jeśli zdecydujemy się na duszenie w garnku, trzeba zabezpieczyć gołąbki od dołu, wkładając 1-2 liście kapusty na dno garnka.)
Po upieczeniu zlać do rondelka cały sos. Dodać koncentrat pomidorowy i zagotować. Ewentualnie rozcieńczyć wodą i doprawić do smaku.
Gołąbki podawać polane sosem pomidorowym.
Smacznego:)
Polecam także inne dania, których nauczyłam się od Tetiany:
Roladki z bakłażana
oraz sos Adżika
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2010/10/12/golabki-z-miesem-i-quinoa