Wykonanie
Jakiś czas temu zrobiłam gołąbki, które bardzo lubię. Problem polega na tym, że w Anglii ciężko jest kupić dużą
kapustę włoską, dlatego też gołąbki są małe :)Oto przepis na moje małe gołąbeczki .Składniki :* 1 mała
kapusta włoska,* 400 g
mięsa mielonego,*
sól,
pieprz mielony,*
natka pietruszki,* 1 ziarenko
ziela angielskiego,* 1
liść laurowy,* 3 - 4ziarenka
pieprzu czarnego,*
kostka rosołowa ( warzywna / kurczakowa ),Przygotowanie :
Mięsko wkładamy do miski, solimy,
pieprzymy, dodajemy trochę
natki z
pietruszki i dokładnie mieszamy. Z
kapusty wycinamy głąba i zdejmujemy wierzchnie liście. Resztę
kapustki wkładamy do dużego garnka z wrzącą
wodą i kolejno zdejmujemy liście. Ze sparzonych liści ( zaczynamy od największych) wycinamy zgubienia. Na liść ( stroną z której wycinaliśmy do dołu ) układamy małą garstkę
mięsa i zawijamy, najpierw brzegi do środka a następnie zawijamy w rulon. Czynność powtarzamy do wyczerpanie
mięsa. Dno garnka w którym będziemy gotować gołąbki wykładamy małymi liśćmi z
kapusty,
potem układamy gołąbki w miarę ścisło. Zalewamy
wodą (może być ta z parzenia
kapusty ) dorzucamy
kostkę rosołową,
ziele angielskie,
liść laurowy i ziarna
pieprzu. Wszystko gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu około 45 minut.
Sos pomidorowyJa gotuje sos w osobnym garnuszku, gdyż tak mi jest wygodniej. Można jednak przygotować go razem z gołąbkami, kiedy są już ugotowane :)Składniki:*
natka pietruszki,*
koncentrat pomidorowy,* 1 łyżka
mąki,* 2 łyżki
śmietany 18 %,Przygotowanie :Odlewamy trochę
wody z gołąbków do małego garnuszka. Dodajemy
koncentrat pomidorowy i
natkę pietruszki. Chwilkę gotujemy. Łyżkę
mąki mieszamy dokładnie z
wodą i wlewamy do gotującego się sosu ( jeżeli
sosu jest dużo może być potrzebne więcej niż łyżka
mąki) energicznie mieszamy. Na końcu dodajemy
śmietany - ilość wedle upodobań :)